Naslovnica Svijet Frontex: Broj ilegalnih prelazaka EU granice dosegao predpandemijski nivo

Frontex: Broj ilegalnih prelazaka EU granice dosegao predpandemijski nivo

52

EU optužuje autoritarnog bjeloruskog vladara Aleksandra Lukašenka da namjerno premješta ljude iz kriznih područja u Minsk kako bi ih odatle prokrijumčario u EU

Broj ilegalnih prelazaka granice u EU prošle godine dostigao je najviši nivo od 2017. godine.

Prema preliminarnim podacima, granična agencija EU Frontex zabilježila je ukupno skoro 200.000 prelazaka, objavila je u utorak agencija sa sjedištem u Varšavi, javlja dpa.

To je povećanje od 36 posto u odnosu na 2019. i 57 posto u odnosu na 2020., kada su ograničenja zbog koronavirusa imala značajan utjecaj na migraciju, navodi se.

Konkretno, više ljudi je došlo preko centralnog Mediterana i zapadnog Balkana nego 2020. godine, pri čemu se oko trećine ilegalnih prelazaka granice (65.362) navodno dogodilo preko Italije ili Malte. Što se tiče zapadnog Balkana, taj broj je povećan za 125 posto na oko 60.000.

Povećanje migracije u EU preko Bjelorusije bilo je još veće – iako na znatno nižem nivou. Prema podacima Frontexa, registrovano je 7.915 takvih putovanja, što je desetostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

EU optužuje autoritarnog bjeloruskog vladara Aleksandra Lukašenka da namjerno premješta ljude iz kriznih područja u Minsk kako bi ih odatle prokrijumčario u EU.

– U 2021. Sirijci su ostali najčešće prijavljivana nacionalnost među osobama otkrivenim prilikom prelaska granice bez dozvole, a slijede ih Tunižani, Marokanci, Alžirci i Afganistanci – navodi se u saopćenju Frontexa.

– Kao i 2020. godine, žene su nastavile da čine manje od jednog od 10 dolazaka u 2021. godini, što je značajan pad njihovog udjela u odnosu na 2019. Što se tiče ostalih grupa ugroženih osoba, prijavljeni udio maloljetnika je uglavnom nepromijenjen, kao i maloljetnika bez pratnje – navodi Frontex.

Autor: Fena

Prethodni članakTRŽIŠTE RADNE SNAGE: U 2021. GODINI 82 STRANA DRŽAVLJANINA DOBILA DOZVOLU ZA RAD U UNSKO-SANSKOM KANTONU
Naredni članakOglasio se i ATP nakon izbacivanja Đokovića iz Australije