Naslovnica Bosna i Hercegovina FUP pokrenuo internu istragu protiv Zorana Čegara i dvojice policijskih službenika

FUP pokrenuo internu istragu protiv Zorana Čegara i dvojice policijskih službenika

79

Iz FUP-a poručuju da će, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirati na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj

Federalna uprava policije povodom objavljenih video snimaka u bh. medijima na kojim je vidljivo neprofesionalno postupanje načelnika Sektora uniformisane policije FUP Zorana Čegara u prisustvu dvojice uniformisanih policijskih službenika, objavila je saopćenje u kojem se navodi da FUP kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava.

Iz FUP naglašavaju da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Istovremeno u FUP-u ističu da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani u Zakon, te Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti, svaka odluka u konkretnom slučaju biti će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenula Jedinica za profesionalne standarde FUP.

Iz FUP-a poručuju da će, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirati na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj.

U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima, navodi se u saopćenju.

Autor: Fena

Prethodni članakMuškarac se sukobio s medvjedom da zaštiti svoja tri psa
Naredni članakI u Srbiji obilježena 29. godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića