Naslovnica Bosna i Hercegovina FUZIP: Nema naznaka opasnosti od ekološke katastrofe na Jablaničkom jezeru

FUZIP: Nema naznaka opasnosti od ekološke katastrofe na Jablaničkom jezeru

100

Odmah nakon incidenta, inspekcijskim nadzorom je konstatovano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je interventno angažovana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste

Federalna vodna inspekcija spriječila je širenje zagađenja od nafte na Jablaničkom jezeru nakon jučerašnjeg sudara dviju cisterni u Čelebićima, na području Opštine Konjic, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), prenosi Anadolu Agency (AA).

“Odmah po saznanju da je dana 11. januara oko 14 sati, u mjestu Čelebići na području Opštine Konjic došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo više vozila, između ostalih i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na lice mjesta radi provjere navoda da je prilikom nezgode iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu, te da je rigolom i kanalom u dužini od tridesetak metara završila u akumulaciji Jablaničkog jezera”, saopšteno je iz FUZIP-a.

Dodaje se da je prilikom obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izliva, glavni federalni vodni inspektor je odmah, a u saradnji sa Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizovao sve aktivnosti u cilju spriječavanja daljnjeg širenja zagađenja od nafte, kao i sanacije nastalog zagađenja.

“Odmah nakon incidenta, inspekcijskim nadzorom je konstatovano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je interventno angažovana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja, te postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje sa vode Jablaničkog jezera. Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatovan pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe”, navodi se u saopštenju.

Prethodni članakAmerički kinološki klub dodao dvije nove pasmine pasa
Naredni članakRonaldo: Nisam došao u United da se borim za šesto ili sedmo mjesto