Naslovnica Magazin Glavni grad Indonezije preselit će u područje džungle na ostrvu

Glavni grad Indonezije preselit će u područje džungle na ostrvu

67

Novi zakon o glavnom gradu, koji pruža pravni okvir za ambiciozni mega projekat predsjednika Joko Widodoa vrijedan 32 milijarde dolara, propisuje kako će se finansirati i upravljati razvoj nove prijestolnice

Indonezijski parlament odobrio je nacrt zakona o preseljenju glavnog grada države iz Džakarte u oblast Kalimantana u području džungle na ostrvu Borneo, rekao je u utorak ministar planiranja.

Novi zakon o glavnom gradu, koji pruža pravni okvir za ambiciozni mega projekat predsjednika Joko Widodoa vrijedan 32 milijarde dolara, propisuje kako će se finansirati i upravljati razvoj nove prijestolnice.

– Novi glavni grad ima centralnu funkciju i simbol je identiteta nacije, kao i novi centar ekonomske gravitacije – rekao je ministar planiranja Suharso Monoarfa parlamentu nakon što je zakon usvojen u utorak.

Novi glavni grad će se zvati “Nusantara”, javanski naziv za indonežanski arhipelag po izboru predsjednika.

Planove za premještanje vlade iz Džakarte, užurbanog megagrada od 10 miliona stanovnika koji je pogođen stalnim poplavama i zagađenjem zraka, iznijeli su mnogi predsjednici, ali nijedan nije postigao mnogo na tom planu, prenosi Reuters.

Jokowi je prvi put najavio plan 2019. godine, ali je plan odgođen zbog pandemije.

Najveća ekonomija jugoistočne Azije planira novu prijestolnicu kao nisko-karbonski centar poslovnih aktivnosti koje će podržati farmaceutski, zdravstveni i tehnološki sektor i promovisati održivi rast izvan ostrva Java.

Prethodni članakFutsal reprezentacija BiH u svom debitantskom nastupu na EP poražena od Španije
Naredni članakCORNELIA ERNST: MIGRANTSKA KRIZA JE PROBLEM EVROPE, POTREBAN OZBILJNIJI PRISTUP RJEŠAVANJU