Naslovna BiH Građani Mostara palili svijeće i odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Građani Mostara palili svijeće i odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

Od admin
A+A-
Resetiraj

Nakon paljenja svijeća i molitve u Vukovarskoj ulici, na brdu Hum iznad Mostara, ispod Jubilejskog križa, mladi su upalili 32 baklje u znak sjećanja na 32 godine od tih događanja.

Baklje su upaljene tačno u 25 minuta do 8 sati, kao podsjećanje da je agresija na Vukovar započela 25. 8. 1991. godine.

Ranije su pijetet prema žrtvi Vukovara i Škabrnje iskazali i građani Novog Travnika, Tomislavgrada, Livna, Čapljine, Viteza i drugih gradova u FBiH.

Također, veliki broj njih priključio se i koloni sjećanja u Vukovaru.

U spomen na 18. novembra 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. novembra proglašen je praznikom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

U borbama i svakodnevnim topničkim napadima na grad poginulo je 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je u potpunosti razrušen.

Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na spisku nestalih osoba iz Domovinskog rata 374 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. godine.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE