Naslovnica Bosna i Hercegovina Građani ne žele izgradnju malih hidroelekrana u svojim općinama

Građani ne žele izgradnju malih hidroelekrana u svojim općinama

79

Projektom “Glas za rijeke” unaprijediti zaštitu rijeka u Goraždu, Foči i Višegradu

U Goraždu je danas obilježen završetak devetomjesečnog projekta „Glas za rijeke!“ koji je implementiralo “Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH”, u saradnji s partnerskim organizacijama “Eko Habitat” iz Goražda te Udruženjem “Eko centar” iz Višegrada.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji upriličenoj ovim povodom, projekat je realiziran na području Goražda, Višegrada i Foče u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske.

“Svjesni dugogodišnje prakse i budućih planova nadležnih javnih organa, a posebno lokalne uprave, da na netransparentan način planiraju i dodjeljuju koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, osnovni cilj projekta “Glas za rijeke” bio je unaprijediti zaštitu rijeka i odgovorno upravljanje vodnim potencijalima, na području Goražda, Foče i Višegrada” – kazala je koordinatorica na projektu ispred Eko Habitata – Goražde, Mirela Mekić -Borović.

Naglašeno je da su tokom implementacije projekta građani Goražda, Višegrada i Foče imali priliku da unaprijede svoja znanja, ali i svijest o temama zaštite okoliša odnosno životne sredine kroz održane edukativne radionice, što će im, kako je rečeno, služiti u daljoj borbi protiv izgradnje malih hidroelektana u njihovim lokalnim zajednicama.

“U Bosni i Hercegovini planirano više od 400 malih hidroelektrana od toga preko deset u partnerskim općinama u ovom projektu. Ulične kampanje koje su se održale na projektnim lokacijama, jasno su pokazale da se svijest građana budi i da građani ne žele izgradnju malih hidroelekrana u svojim općinama” – istakla je koordinatorica na projektu ispred Aarhus centra Sarajevo na lokaciji Foča Anastasija Ćorović.

Udruženje Eko Habitat iz Goražda te Udruženje Eko centar iz Višegrada zajedno s Aarhus centrom u Bosni i Hercegovini nastavit će borbu protiv izgradnje MHE, a sve u cilju zaštite prirode i okoliša za dobrobit svih nas ali i generacija koje dolaze – poručeno je s pres-konferencije.

Prethodni članakU Kantonu Sarajevo proglašena epizoda “Upozorenje” u A, B, C i D zonama
Naredni članakPlenković: Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu BiH nikad nije primljen u Hrvatskoj