Naslovnica Svijet Grlić Radman: Spominjanje Daytona podrazumijeva i konstitutivnost

Grlić Radman: Spominjanje Daytona podrazumijeva i konstitutivnost

57
0

“Spominjanje Daytonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva i konstitutivnost. Ono što proizlazi iz toga su obveze reformi, promjene izbornog zakona. Reforma je važna zbog uklanjanja svih oblika diskriminacije”, kazao je Grlić Radman

U povodu zaključaka Vijeća Europske unije (EU) o Bosni i Hercegovini ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u četvrtak je izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o zaključcima Vijeća ocijenio pogrešnima.

Kazao je kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) najodlučnije odbacuje zlonamjernu, pa i za hrvatske interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska poduprla navodno tekst koji ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, javljaju hrvatski mediji.

“Spominjanje Daytonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva i konstitutivnost. Ono što proizlazi iz toga su obveze reformi, promjene izbornog zakona. Reforma je važna zbog uklanjanja svih oblika diskriminacije”, kazao je Grlić Radman.

Milanović je u srijedu u pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključcima Vijeća EU-a jer se njima ne jamče prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, ali Grlić Radman objašnjava da “spominjanje Daytonskog sporazuma (u tekstu) podrazumijeva konstitutivnost naroda u BiH”.

Hrvatski ministar je rekao da je poruka Vijeća EU-a jasna, a to je eliminirati sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu i provesti odluke Ustavnog suda BiH, kao i presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Autor: Fena

Prethodni članakOtkriveno 11.000 krivotvorenih zdravstvenih covid potvrda
Naredni članakNijemac koji je autom uletio među ljude na karnevalu osuđen na doživotni zatvor

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime