Naslovna USK Gužve u Cazinu, građani pohrlili po jednokratnu pomoć EU

Gužve u Cazinu, građani pohrlili po jednokratnu pomoć EU

Od admin
A+A-
Resetiraj

Jutros su u Cazinu zabilježene veće gužve ispred prostorija MUP-a u kojima se izdaje CIPS.
Naime, građani su pohrlili kako bi izvadili neophodan dokument, te na taj način aplicirali za jednokratnu pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH koju daje Evropska unija.

Podsjećamo, u FBiH je jučer objavljen Javni poziv za selekciju domaćinstava koja će primiti pomoć Evropske unije.
Prema akcijskom planu i na osnovu sporazuma BiH sa Evropskom komisijom, EU je za podršku energetski siromašnim domaćinstvima na području BiH, u okviru programa za zapadni Balkan, dodijelila 64,5 miliona maraka.

Postoje i drugi projekti koji će biti realizirani putem drugih ministarstava, putem kojih EU pomaže BiH.
Postoje četiri najugroženije kategorije domaćinstava.

Prva su domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u 12. mjesecu 2022. isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.
Druga kategorija su domaćinstva u kojima žive djeca, koja su, zaključno sa 31. maja 2023. ostvarila pravo na dječji dodatak.

Treća su domaćinstva, u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju, u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene penzije za januar 2022.
Četvrta kategorija, za koju nemamo nikakvih podataka, a koji će se morati prijaviti putem aplikacije, odnosno, dokumenta su domaćinstva u kojima je tijekom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem, koji u tom razdoblju nije ostvario prihode, a koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak, ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa, u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE