Naslovnica Unsko-sanski kanton HALKIĆ: ISPORUKU KISEONIKA PLUĆNIM PACIJENTIMA UBUDUĆE ĆE VRŠITI DOMOVI ZDRAVLJA

HALKIĆ: ISPORUKU KISEONIKA PLUĆNIM PACIJENTIMA UBUDUĆE ĆE VRŠITI DOMOVI ZDRAVLJA

47

– „Zašto da taj pacijent dolazi svaki dan ili svaki drugi dan u Službu hitne medicine, pa bolje mu je dati bocu da nosi kući, pa da ne dolazi, još dodatno sebi čini napor“, naveo je kantonalni ministar zdravstva Muris Halkić na sastanku s direktorima domova zdravlja, organizovanog nakon povlaćenja firme „Messer“ koja je dostavljala kiseonik s područja USK.
Resorni ministar, Muris Halkić, nedavno je po ovom pitanju, sazvao sastanak sa svim direktorima ovdašnjih domova zdravlja, od kojih je tražio da isporuku kiseonika pacijentima ubuduće vrše njihove ustanove.
Na domovima zdravlja je da iznađu način dodatne nabavke i distribucije kiseonika plućnim bolesnicima, a troškove bi, prema kazanom, snosio Zavod zdravstvenog osiguranja USK. Prvi zadatak je napraviti spisak svih plućnih bolesnika, koji, uz mišljenje i nalaze pulmologa, te  drugih stručnjaka, imaju pravo na kiseoničku terapiju. Mora se riješiti i problem nedostatka boca, koji koriste ovi pacijenti.
Direktor DZ Bihać, tvrdi da je to moguće, kroz godišnji javni poziv. Odobrenja će se, kaže Jusufagić,  rješavati preko  ATD – službe za plućne bolesti i tuberkulozu, gdje bi se vršila i izmjena samih boca. Bilo je i negodovanja direktora pojedinih Domova zdravlja, zbog tvrdnje da nemaju način, na koji bi  ovu stavku uveli u redovnu uslugu. Međutim, neophodno je riješiti ovaj problem,  ako se zna da se broj plućnih bolesnika, tokom pandemije koronavirusa, enormno povećao. Direktor Doma zdravlja Bihać, dodaje da je tu i velik broj karcinoma pluća te respiratornih hroničnih oboljenja.
Više u večerašnjem Dnevniku.

Izvor: RTV USK

Prethodni članakPripadnici Granične policije BiH priveli dvije osobe
Naredni članakElvedina Muzaferija zauzela 38. u superveleslalomu u Garmiš-Partenkirhenu