Naslovnica Magazin Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja

38
0

Studija, koju su vodili istraživači s Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji, pokazala je da je 14.798 himalajskih ledenjaka izgubilo oko 40 posto svoje površine u usporedbi s malim ledenim dobom

Studija istraživača na Odsjeku za geografiju Univerziteta u Leedsu u Velikoj Britaniji pokazala je da je 14.798 himalajskih ledenjaka izgubilo oko 40 posto svoje površine u poređenju s malim ledenim dobom.

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja, ugrožavajući opskrbu vodom milione ljudi u Aziji, pokazalo je istraživanje.

Ledenjaci na Himalajima gubili su led 10 puta brže u posljednjih nekoliko desetljeća nego u prosjeku od posljednje velike ekspanzije glečera prije 400-700 godina, razdoblja poznatog kao Malo ledeno doba, kaže studija objavljena u Scientific Reports.

Studija, koju su vodili istraživači s Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji, pokazala je da je 14.798 himalajskih ledenjaka izgubilo oko 40 posto svoje površine u usporedbi s malim ledenim dobom.

– Naši nalazi jasno pokazuju da se led sada gubi iz himalajskih ledenjaka brzinom koja je najmanje 10 puta veća od prosječne stope u prošlim stoljećima – rekao je koautor Jonathan Carrivick sa Univerziteta Leeds, objavio je Hindustantimes.

On je pojasnio da se ovo ubrzanje u stopi gubitka pojavilo tek u posljednjih nekoliko desetljeća, a podudara se s klimatskim promjenama.

Istočne Himalaje su osjetljivije na zagrijavanje i skupljanje ledenjaka, ističe se u u studiji te navodi ledenjake u istočnom Nepalu i Butanu.

Broj i veličina glacijalnih jezera se povećavaju, što uzrokuje daljnje ubrzanje gubitka mase ledenjaka, rekli su istraživači.

Autor: Fena

Prethodni članakZagrebački Dinamo za juniorskog reprezentativca BiH će platiti 200.000 eura
Naredni članakSin Michaela Schumachera napravio najveću štetu na bolidu prošle sezone

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime