Naslovnica Magazin Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja

69

Studija, koju su vodili istraživači s Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji, pokazala je da je 14.798 himalajskih ledenjaka izgubilo oko 40 posto svoje površine u usporedbi s malim ledenim dobom

Studija istraživača na Odsjeku za geografiju Univerziteta u Leedsu u Velikoj Britaniji pokazala je da je 14.798 himalajskih ledenjaka izgubilo oko 40 posto svoje površine u poređenju s malim ledenim dobom.

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom zbog globalnog zatopljenja, ugrožavajući opskrbu vodom milione ljudi u Aziji, pokazalo je istraživanje.

Ledenjaci na Himalajima gubili su led 10 puta brže u posljednjih nekoliko desetljeća nego u prosjeku od posljednje velike ekspanzije glečera prije 400-700 godina, razdoblja poznatog kao Malo ledeno doba, kaže studija objavljena u Scientific Reports.

Studija, koju su vodili istraživači s Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji, pokazala je da je 14.798 himalajskih ledenjaka izgubilo oko 40 posto svoje površine u usporedbi s malim ledenim dobom.

– Naši nalazi jasno pokazuju da se led sada gubi iz himalajskih ledenjaka brzinom koja je najmanje 10 puta veća od prosječne stope u prošlim stoljećima – rekao je koautor Jonathan Carrivick sa Univerziteta Leeds, objavio je Hindustantimes.

On je pojasnio da se ovo ubrzanje u stopi gubitka pojavilo tek u posljednjih nekoliko desetljeća, a podudara se s klimatskim promjenama.

Istočne Himalaje su osjetljivije na zagrijavanje i skupljanje ledenjaka, ističe se u u studiji te navodi ledenjake u istočnom Nepalu i Butanu.

Broj i veličina glacijalnih jezera se povećavaju, što uzrokuje daljnje ubrzanje gubitka mase ledenjaka, rekli su istraživači.

Autor: Fena

Prethodni članakZagrebački Dinamo za juniorskog reprezentativca BiH će platiti 200.000 eura
Naredni članakSin Michaela Schumachera napravio najveću štetu na bolidu prošle sezone