Naslovnica Bosna i Hercegovina Hitno istražiti slučaj verbalnog napada na ekipu BN televizije

Hitno istražiti slučaj verbalnog napada na ekipu BN televizije

8

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da su “ovakvi verbalni napadi građana na novinare direktna posljedica izjava najviših političkih zvaničnika u RS, među kojima prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji medije redovno optužuje da su strani plaćenici, špijuni i da ih finansiraju pojedine ambasade, kao i da rade na ‘rušenju’ RS-a”

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad na ekipu BN televizije u Banjoj Luci i zahtijevaju od MUP-a Republike Srpske da hitno istraže ovaj slučaj i pronađu počinioca.

– Prilikom snimanja ankete u centru grada, ekipi BN televizije prišao je nepoznati muškarac i uz psovke i provokacije počeo da ih vrijeđa, govoreći im da ‘primaju američke pare’. Snimatelj BN-a je cijeli incident zabilježio kamerom, a snimak je uz prijavu napada predat policiji. Slučaj je prijavljen i Liniji za pomoć novinarima – navode ‘BH novinari’ i Linija za pomoć novinarima u zajedničkom saopćenju za javnost.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da su “ovakvi verbalni napadi građana na novinare direktna posljedica izjava najviših političkih zvaničnika u RS, među kojima prednjači predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, koji medije redovno optužuje da su strani plaćenici, špijuni i da ih finansiraju pojedine ambasade, kao i da rade na ‘rušenju’ RS-a”.

– Ovakve izjave političara kreiraju izrazito neprijateljski ambijent prema novinarima i medijima u javnosti, a mnogi građani, povodeći se za javno izrečenim stavovima političara, smatraju da mogu nekažnjeno napadati novinare/ke i ugrožavati njihovu sigurnost dok rade na terenu – navodi se.

Stoga, BH novinari i Linija za još jednom ističu da su verbalni i fizički napadi na novinare neprihvatljivi i da nadležne institucije, prvenstveno policija i tužilaštva, moraju efikasno raditi na sankcionisanju počinilaca u skladu sa zakonom.

– Ne smijemo dozvoliti da ‘obračunavanje’ sa novinarima na ulici postane praksa, kao ni da političari otvoreno stavljaju mete na pojedine novinare i medije čija im urednička politika ne odgovara – navodi se u saopćenju.

Prethodni članakČampara ne može konkurisati za predsjednika Suda BiH, Debevecova prijava prihvaćena
Naredni članak“Čudesan svijet” homofobije i populizma šefa kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragana Milanovića