Naslovnica Svijet I nakon 45 godina rada svakog trećeg zaposlenog u Njemačkoj čeka “preniska”...

I nakon 45 godina rada svakog trećeg zaposlenog u Njemačkoj čeka “preniska” penzija

88

Ko želi da ima penziju od 1.500 eura, mora mjesečno zarađivati ​​najmanje 3.200 eura bruto. Za penziju od 2.500 eura bruto trenutno je potrebna mjesečna bruto plata od 5.350 eura

Prema prognozama, u odnosu na trenutno stanje nivoa penzija, svaki treći zaposleni u Njemačkoj mogao bi primati bruto penziju manju od 1.300 eura mjesečno i to poslije 45 godina rada sa punim radnim vremenom.

To proizlazi iz odgovora Saveznog ministarstva rada, dobijenog na zahtjev Ljevice u Bundestagu, prenose novinska izdanja medijske grupe Funke, piše Deutsche Welle.

Prema tim informacijama, u odnosu na stanje zaključno sa 30. decembrom 2020. u Njemačkoj je oko 21,45 miliona građana u stalnom radnom odnosu – dakle uplaćaju doprinose za socijalno osiguranje. Od toga bi oko sedam miliona njih moglo imati penziju manju od 1.300 eura bruto – odnosno neto penziju od oko 1160 eura.

3.200 eura plate za 1.500 eura penzije

Prema sadašnjem nivou penzija, stalno zaposleni moraju zarađivati najmanje 2.800 eura mjesečno da bi dobili zakonsku penziju u iznosu od 1.300 eura bruto.

Ko želi da ima penziju od 1.500 eura, mora mjesečno zarađivati ​​najmanje 3.200 eura bruto. Za penziju od 2.500 eura bruto trenutno je potrebna mjesečna bruto plata od 5.350 eura.

“To podriva povjerenje u obavezno penziono osiguranje, jer je nakon punog radnog vijeka penzija samo nekoliko stotina eura više iznad nivoa Harc IV (socijalne pomoći )”, rekao je u izjavi za medijsku grupu Funke šef poslaničke grupe Ljevice u Bundestagu Ditmar Barč.

Foto: DW

Brojke Savezne vlade, istakao je on, pokazale su da “mnogi zaposleni ne samo da malo zarađuju, već i primaju preniske penzije za ono što su tokom radnog vijeka privrijedili”. Barč zahtijeva da se nivo penzija poveća na više od 50 posto. Prema izvještaju o penzionom osiguranju, u 2021. godini je on iznosio 49,4 posto od prosječne plate.

Savezna vlada: Ograničena vrijednost informacija

U svom odgovoru na pitanje, Savezno ministarstvo rada je istaklo da analiza brojki ne dozvoljava direktne zaključke o visini zarade tokom kompletnog radnog vijeka. U budućnosti bi moglo doći do povećanja plata koje se još ne mogu uzeti u obzir za trenutne analize.

Vlada je takođe naglasila da se iz stečenih prava na penziju ne mogu izvlačiti zaključci o životnom standardu u starosti, jer bi se morala uzeti u obzir i dodatna primanja u starosti koja ne spadaju u prihode obuhvaćene zakonskim penzionim osiguranjem.

Prethodni članakAnn Wagner: Dodik bezobzirno potpiruje podjele i krizu u BiH
Naredni članakSud usvojio žalbu: Novak Đoković dobio vizu za ulazak u Australiju