Naslovnica Svijet I u Srbiji obilježena 29. godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

I u Srbiji obilježena 29. godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

60

Prije 26 godina na današnji dan preminuo je Srđan Aleksić, mladić koga su 21. januara zvjerski pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, samo zato što je od ubistva odbranio svoga komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja

Građanski aktivisti, građani i predstavnici nevladinih organizacija položili su danas cvijeće na spomen-ploču Srđanu Aleksiću, kod zgrade Gradske uprave u Pančevu, piše portal Autonomija.

Srđan Aleksić ubijen je u Trebinju 1993. godine braneći svog sugrađanina Alena Glavovića.

Kasnije večeras biće održana tribina o Srđanu Aleksiću “Ko su danas naši heroji?”, u organizaciji Građanske akcije Pančevo i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a uz podršku forumZFD-a Srbija.

Govoriće predstavnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut, član Upravnog odbora NDNV-a Darko Šper i programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević.

„On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega“

Prije 26 godina na današnji dan preminuo je Srđan Aleksić, mladić koga su 21. januara zvjerski pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, samo zato što je od ubistva odbranio svoga komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Aleksića su pretukli nakon što je pokušao da im se suprotstavi, pošto su tukli Glavovića. Zločinci su potom nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli, nakon čega je pao u komu i šest dana kasnije preminuo.

Sve se dešavalo u strogom centru grada, u blizini pijace i lokalne policijske stanice.

Srđanov otac Rade Aleksić napisao je tada u čitulji: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“ „On je štitio čovjeka, i ja sam ponosan na njega“, kazao je Rade Aleksić u jednom ranijem intervjuu.

Građani Trebinja kažu da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, „zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu“, protestvovao i bacio pušku. I prije tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem,

Prema riječima očevidaca, Aleksića su prebijala četvorica u uniformama Vojske Republike Srpske. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Srđanu Aleksiću je 2007. godine u Sarajevu posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Kako je tada objasnio predsjednik Helsinškog odbora Srđan Dizdarević, “Srđan je svojim djelom pokazao da se čovjekom može biti i ostati i u teškim vremenima”. Iste godine, Radio-televizija Srbije je snimila dokumentarni film “Srđo”.

Naredne, 2008. godine, više od 120 nevladinih organizacija iz regiona zatražilo je od gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina inicirala je da u centru Novog Sada od 2009. godine jedan prolaz nosi ime po Srđanu Aleksiću. Taj prolaz se nalazi u strogom centru grada i u njemu je smješteno nekoliko kafića, koji su omiljena mjesta za izlazak mladih.

Još nekoliko gradova u regionu potom je je jednu ulicu ili prolaz nazvalo po Srđanu Aleksiću. Skupština i Vlada Vojvodine su 2011. godine posthumno dodijelili nagradu za toleranciju Srđanu Aleksiću.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine su 2014. i 2015. godine snimili nekoliko dokumentarnih filmova inspirisanih herojstvom Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas sa porodicom živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.

Ne davimo Beograd obilježio godišnjicu smrti Srđana Aleksića

Predstavnik Pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović položio je danas vijenac na ploču Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske.

„Danas obilježavamo godišnjicu smrti Srđana Aleksića, mladića koji je u poginuo braneći od napada svog komšiju koji je bio meta samo zbog druge vjeroispovesti. U teškim vremenima i izazovima koje nam predstoje ovakvi primjeri govore nam da moramo izabrati stranu dobra i usprotiviti se svakom zlu“, kazao je Veselinović.

Prethodni članakFUP pokrenuo internu istragu protiv Zorana Čegara i dvojice policijskih službenika
Naredni članakNadal za rekordnu 21. Grand slam titulu mora pobijediti Medvedeva u finalu