Naslovnica Bosna i Hercegovina Identifikovane dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije u...

Identifikovane dvije osobe koje su učestvovale u incidentu ispred Atik džamije u Janji

71

Ovo je drugi incident ispred Atik džamije u Janji, prema “Nacionalnom izvještaju o islamofobiji u BiH za 2020. godinu”

Policajci iz Janje su identifikovali dvije osobe koje su učestvovale u jučerašnjem incidentu ispred Atik džamije, kada je pucano iz kolone automobila koja je prevozila badnjak, i oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Policijske uprave Bijeljina.

“Policijski službenici Policijske stanice Janja su radom na terenu utvrdili da je vozilom upravljao M.Z., koji je dobrovoljno predao gasni pištolj. Sa navodima prijave upoznat je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina, koji nije događaj kvalifikovao, već je naložio da se radi na dokumentovanju djela i dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama”, navodi se u odgovoru za BIRN BiH.

Glasnogovornica Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić je kazala da se produzimaju sve mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje su vezane za jučerašnji događaj pred džamijom.

Ovo je drugi incident ispred Atik džamije u Janji, prema “Nacionalnom izvještaju o islamofobiji u BiH za 2020. godinu”.

Prvi put na Atik džamiju u Janji je pucano iz vatrenog oružja u januaru 2016. godine. O ovom incidentu nisu mogli dati više informacija iz policije u Bijeljini, niti iz Okružnog javnog tužilaštva u ovom gradu.

Mustafa Cifrić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Janja, govoreći o ranijem događaju rekao je da je protiv počinioca podnesena prekršajna prijava i da je dogovoreno da izmiri štetu, što do danas nije učinio.

Prethodni članakSarajevo prvi dan 2022: Kod Tržnice počeo zabavni muzički program
Naredni članakPrva poruka Đokovića nakon početka cirkusa: Želim ostati i igrati