Naslovnica Svijet Indeks percepcije korupcije: Čak 27 zemalja dobilo najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji

Indeks percepcije korupcije: Čak 27 zemalja dobilo najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji

47

Uz Sloveniju, još 26 zemalja dobilo je najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji

Mnoge zemlje zabilježile su do sada najniži pad u posljednjih deset godina na Indeksu percepcije korupcije u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prilikom objavljivanja ovogodišnjih rezultata, Transparency International naglašava važnost poštovanja osnovnih ljudskih prava za efikasnu borbu protiv korupcije. Uz nedostatak napretka u većini zemalja i istorijski niske rezultate u 27 zemalja, može se vidjeti smanjenje osnovnih prava i pad demokratskih standarda.

Čak dvije trećine svih zemalja na indeksu ocijenjeno je ocjenom ispod 50, a prosječna ocjena je 43. Uz Sloveniju, još 26 zemalja dobilo je najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji.

Najviši na Indeksu percepcije korupcije su Novi Zeland, Finska i Danska (svi sa ocjenom 88), koji dijele prvo mjesto, a slijede ih Singapur, Švedska i Norveška 85. Sve ove zemlje karakteriše stabilna vladavina prava, jake nezavisne nadzorne institucije i širok društveni konsenzus o neprikladnosti zloupotrebe javnih funkcija i sredstava u privatne svrhe, objašnjavaju u TI-u.

Slabe, nestabilne zemlje, u kojima je donedavno bilo ili u kojima se još uvijek vode oružani sukobi, opet su bile najniže. To su Južni Sudan (11 bodova), Somalija (13), Sirija (13), Venecuela (14) i Jemen (16 bodova).

Slovenija je izgubila tri boda na ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije i pala za šest mjesta. Tako je dodatno odstupio od prosjeka EU, sa prosječnim indeksom država članica od 64, i prosjekom zemalja OECD-a (prosjek 67).

Među susjedima Slovenije, najlošije je ocijenjena Mađarska, koja je izgubila 12 bodova od 2012. godine, a ovoga puta sa ocjenom 43 zauzima 73. mjesto. Nešto bolje su Hrvatska (47 bodova i 63. mjesto) i Italija (56 bodova i 42. mjesto). Osjetno bolji plasman ostvarila je Austrija koja se nalazi na 13. mjestu sa ocjenom 74.

Indeks percepcije korupcije zasnovan je na kombinaciji podataka i analiza međunarodnih institucija koje određuju percepciju korupcije u javnom sektoru očima poslovnih ljudi, analitičara i stručnjaka. Ovogodišnji indeks (CPI 2020) oslanja se na nezavisne izvore, poput nezavisnih institucija u oblasti upravljanja i analize poslovnog okruženja.

Rezultati su predstavljeni na skali od 0 do 100, pri čemu ocjena 0 označava visoku korupciju u državi, a ocjena 100 vrlo “čisto“ stanje. Podaci su prikupljeni u posljednja 24 mjeseca, navodi TI-a Slovenije.

Prethodni članakKako je Dupovac bez naloga izuzimao video snimke
Naredni članakNovalić kaže da je smanjen broj zaposlenih jer su neki zaposlenici otišli u penziju