Naslovnica Sport Infantino: Svjetsko prvenstvo svake dvije godine bi funkcioniralo

Infantino: Svjetsko prvenstvo svake dvije godine bi funkcioniralo

66

Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju, sa sportske tačke gledišta sve funkcionira

Unatoč brojnim kritikama koje stižu sa svih strana, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ne odustaje od ideje uvođenja svjetskog prvenstva svake dvije godine.

“Svjetsko prvenstvo svake dvije godine nije moj zahtjev, već je Kongres tražio studiju izvodljivosti. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju, sa sportske tačke gledišta sve funkcionira, a ekonomski učinak je pozitivan za sve.”

Tako je na Radiju Anch'io sporta na prvom programu Raia kazao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“U Europi postoji jaka opozicija, u Italiji, Španiji i Engleskoj se živi svjetsko prvenstvo svake sedmice s najboljim igračima svijeta, ali u ostatku svijeta to ne postoji,” dodao je prvi čovjek svjetskog nogometa.

Infantino je istaknuo kako je 166 zemalja članica zatražilo studiju izvodivosti.

“Pretpostavke moraju biti jasne, 88% zemalja, čak i većina evropskih, tražilo je studiju. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju koja pokazuje da bi sa sportske tačke gledišta sve funkcioniralo, bilo bi manje reprezentativnih utakmica, ali više značajnih”, kazao je Infantino nastavivši: “Mnoge zemlje u svijetu nemaju sreću igrati svjetsko prvenstvo, samo 32 od 211 zemalja. Kada je odlučeno da se SP igra svake četiri godine prije 100 godina, nogomet je igralo 40 zemalja u svijetu, danas ih ima više od 200 i to se mora uzeti u obzir.”

Infantino je pojasnio kako bi svjetsko prvenstvo svake dvije godine imao pozitivan ekonomski učinak, ali bi zaštitio i nacionalna prvenstva te same igrače.

Autor: Index.hr

Prethodni članakPlenković se oglasio nakon što su ga izviždali i gađali grudvom
Naredni članakPlenkovića žestoko dočekali na Baniji, zviždali mu i gađali ga grudvama