Naslovnica Bosna i Hercegovina Inspektori iz predmeta David Dragičević oslobođeni optužbi

Inspektori iz predmeta David Dragičević oslobođeni optužbi

55

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Dalibor Vrećo, nije želio da komentariše presudu

Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je optužbi kriminalističke tehničare iz Banjaluke Mikicu Marijanca i Zorana Bošnjaka koji su optužnicom banjalučkog Okružnog tužilaštva bili optuženi za krivično djelo skrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Sutkinja Radmila Medaković rekla je u obrazloženju presude, da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže navode iz optužnice.

Medaković je kazala da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže postojanje umišljaja za počinjenje krivičnog djela koje je optuženim tehničarima Ministarstva unutrašnjih poslova bilo stavljeno na teret.

„Nisu dokazane bitne činjenice navedene u optužnici. Smatram da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati činjenice navedene u optužnici. Nisu ispunjena zakonska obilježja postojanja krivičnog djela“, rekla je Medaković u obrazloženju svoje presude.

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Dalibor Vrećo, nije želio da komentariše presudu.

Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, kriminalistički tehničari MUP RS, bili su optuženi da su 25. marta 2018. godine bacili u smeće donji veš Davida Dragičevića prilikom obdukcije i pakovanja njegove odjeće i tako počinili krivično djelo spriječavanja dokazivanja.

Odbrana Marijanca i Bošnjaka tvrdila je u toku glavnog pretresa da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da su “gaće” Davida Dragičevića zaista bačene ili uništene jer se ne zna gdje se nalaze. Advokat Aleksandar Jokić rekao je, iznoseći završnu riječ, da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da je donji veš nestao baš 25. marta, a ne nekog drugog dana. Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže ni da je donji veš uopšte bio dokaz ubistva, pogotovo, jer u vrijeme obdukcije smrt Davida Dragičevića, nije bil okvalfikovana kao ubistvo, već kao zades, rekao je ranije Jokić.

Suđenje Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku počelo je u junu prošle godine, a u glavnom pretresu saslušano je više svjedoka.

Otac Davida Dragičevića, Davor, burno je reagovao nakon što je završeno suđenje. On je ispred suda, gdje su se okupili članovi neformalne grupe „Pravda za Davida“, glasno negodovao govoreći kako su ubice Davida Dragičevića na slobodi. Sve je nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom.

Dragičević je, kratko, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao kako nije iznenađen presudom.

„Ovdje se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu“, rekao je Davor Dragičević.

On je najavio da 27. marta, dan nakon što se navrši četiri godine od konferencije koju su povodom pronalaska tijela Davida Dragičevića organizovali predstavnici MUP RS i Policijske uprave Banjaluka, ide u Sarajevo, gdje pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine planira otpočeti štrajk u šatoru.

Autor: BIRN BiH

Prethodni članakIstraga protiv osumnjičenih za međunarodnu trgovinu ljudima
Naredni članakU SUPERVIZIJI SLUČAJEVA UČESTVOVALO 40 PEDAGOGICA IZ UNSKO – SANSKOG I LIVANJSKOG KANTONA, PREZENTOVANI SLUČAJEVI IZ OSAM ŠKOLA