Naslovnica Bosna i Hercegovina Institut za razvoj mladih KULT: Protiv korupcije se boriš kad progovoriš

Institut za razvoj mladih KULT: Protiv korupcije se boriš kad progovoriš

65

Četvrto mjesto na ljestvici problema jasno ukazuje na to koliko su mladi u svakodnevnom životu pogođeni ovom negativnom pojavom

Trend odlazaka mladih iz Bosne i Hercegovine ne prestaje. Svakog dana svjedočimo sve većem broju odlazaka obrazovanih, radno sposobnih mladih ljudi koji svoju budućnost vide na nekom drugom mjestu. Mnogo je razloga koje mladi navode za odlazak, a analiza rezultata istraživanja o položaju mladih u Bosni i Hercegovini koju je proveo Institut za razvoj mladih KULT pokazala je da je jedan od najčešće navedenih korupcija.

Četvrto mjesto na ljestvici problema jasno ukazuje na to koliko su mladi u svakodnevnom životu pogođeni ovom negativnom pojavom.

Korupcijom su pogođene sve oblasti i segmenti života u Bosni i Hercegovini, a posebno oblast zapošljavanja. Gotovo 90 posto mladih smatra da je podmićivanje kako bi se dobio posao u javnoj administraciji praksa u bh. društvu, od toga njih gotovo 60 posto smatra da je podmićivanje prisutno u većini slučajeva dok za preostalih 30 posto takva praksa postoji, ali nije učestala.

Više od 55 posto mladih čulo je da je neko iz njihovog okruženja platio određenu novčanu sumu da bi dobio radno mjesto, a skoro pet posto njih bilo je direktni svjedok kupovine radnog mjesta.

Objavljeni rezultati trebali bi biti poziv na buđenje i akciju za sve institucije vlasti, organizacije i cjelokupno društvo. Jačom provedbom principa pravne države i vladavine zakona, transparentnim pravilima i procedurama te prijavom i procesuiranjem svih štetnih, koruptivnih radnji doprinosimo prevenciji korupcije i unaprjeđenju bh. društva, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Od septembra 2021. godine, Institut za razvoj mladih KULT vrlo aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo u okviru koje, u saradnji s Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo radi na analizi mjera o sprječavanju sukoba interesa u institucijama KS, te će zagovarati usvajanje politike upravljanja sukobom interesa za javne institucije u KS-u.

Dodatno, Institut je započeo sa javnom kampanjom informiranja građana, a naročito mladih o prisutnosti korupcije u svakodnevnom životu građana. U sklopu kampanje, predviđeno je snimanje i emitovanje četiri televizijske emisije koje bi trebale privući pažnju javnosti i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije i načinima prijave.

Protiv korupcije se boriš kada progovoriš – poručili su iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Prethodni članakKonačno rješenje
Naredni članakDa li je BiH na putu da postane jači saveznik Rusije nego Amerike?