Naslovnica Svijet Irska ukida većinu Covid restrikcija

Irska ukida većinu Covid restrikcija

72

Neke mjere, kao što je potreba nošenja maski u javnom saobraćaju i u prodavnicama, za sada ostaju na snazi

Irska će ukinuti skoro sve restrikcije vezane za COVID-19 u subotu nakon što veliki rast broja zaraženih nije doveo do značajnijeg povećanja broja pacijenata u jedinicama intenzivne njege.

Irska je imala drugu najvišu stopu inicidence od COVID-19 u Evropi već u prošloj sedmici, ali također i najviši evropski broj građana koji su primili treću dozu vakcine, koja je pomogla da se broj teško oboljelih značajno smanji s prethodnih vrhunaca.

Nakon savjeta zvaničnika javnog zdravstva, vlada je odlučila da barovi i restorani ne bi više trebali ostati zatvoreni u 20 sati, restrikcija uvedena u prošloj godini kada se omikron varijanta koronavirusa pojavila u zemlji, niti da traže od gostiju dokaz o vakcinaciji.

Popunjenost otvorenih i zatvorenih prostora također bi trebala biti vraćena na pune kapacitete, otvarajući put za pune stadione na ragbi prvenstvu Šest nacija u narednom mjesecu.

Neke mjere, kao što je potreba nošenja maski u javnom saobraćaju i u prodavnicama, za sada ostaju na snazi.

– Tako sam zadovoljna da će od šest sati ujutru sutrašnjeg dana ogromna većina restrikcija koje su bile na snazi skoro dvije godine biti ukinuta – navodi ministrica pravde Helen McEntee u snimku postavljenom na Instagramu nakon sastanka vlade, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Prethodni članakKORONA U USK: ČETIRI SMRTNA ISHODA I 192 NOVOZARAŽENIH
Naredni članakNa današnji dan 1996. održana prva poslijeratna skupština FK Velež