Naslovnica Bosna i Hercegovina Istražili smo bespravnu sječu šume i gradnju apartmana na Bjelašnici

Istražili smo bespravnu sječu šume i gradnju apartmana na Bjelašnici

16

Istraga se vodi oko krčenja šume u četiri slučaja. Općina Trnovo na čelu sa Ibrom Berilom izdala odobrenja za 13 objekata. Na teren je izlazila i inspekcija

Područje Bjelašnice, preciznije lokaliteta Babin Do, trenutno je najkritičnije u Kantonu Sarajevo kada je riječ o bespravnoj gradnji i nelegalnoj sječi šume. Otkriva to interaktivna mapa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koja je jučer puštena u rad.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Fokus.ba istražio je ovo područje, a navedena mapa otkriva da je na relativnom malom prostoru na sceni, praktično kombinovana nelegalna sječa šume i nezakonita gradnja. Prema, ovoj mapi, na navedenom lokalitetu, a riječ je o katastarskoj parceli Presjenica, inspekcija je ustanovila bespravno krčenje šume u četiri slučaja.

Nakon što je šuma bespravno iskrčena u toku je izgradnja 13 objekata, za koje je, prema podacima Ureda, Općina Trnovo na čelu sa načelnikom Ibrom Berilom u prošloj i ovoj godini izdala urbanističke saglasnosti, odnosno odobrenja za građenje.

Interaktivna mapa – sječa šume

Riječ je uglavnom o gradnji apartmana i vikendica u blizini Poslovno-sportskog centra Trnovo za kojeg je, kako smo objavili, već utvrđeno da se gradi nezakonito.

Da podsjetimo, Općina Trnovo je bez izmjene regulacionog plana krenula u ovaj poduhvat, a nisu imali i procjenu utjecaja na okoliš. Na tom području planirano je krčenje šume od čak 77 hektara ili 77.000 kvadratnih metara!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, prema podacima Fokusa, istražuje ilegalno krčenje šume na ovom području, a po prijavi Ureda za borbu protiv korupcije KS. Ovaj ured je još u februaru prošle godine Tužilaštvu KS dostavio informaciju o uočenim nepravilnostima u vezi sa izgradnjom infrastrukture u obuhvatu Poslovno-sportskog centra na Bjelašnici.

U njoj stoji da je načelnik Trnova Ibro Berilo izdao devet urbanističkih saglasnosti i isto toliko odobrenja za građenje kršeći Zakon o zaštiti okoliša FBiH odnosno član 54 ovoga zakona prema kojem nadležni organ neće izdati urbanističku saglasnost ili druge neophodne saglasnosti za projekte kojima je neophodna procjena uticaja na okoliš ukoliko uz zahtjev nije dostavljena okolinska dozvola.

Također, pripremni radodiv u okviru kojih su i kršenje šume urađeni su bez saglasnosti nadležnog ministarstva i bez plaćanja naknade. Federalno ministarstvo okoliša i turizma u aktu do kojeg je došao Fokus odbio je žalbu Općine Trnovo na akt Ministarstva prostornog uređenja KS vezano za prekid postupka izdavanja okolinske dozvole za krčenje šume.

Interaktivna mapa – kritično područje

Ured za borbu protiv korupcije 23. maja ove godine obratio se Upravi za šumarstvo KS radi dostavljanja podataka o uočenim radnjama koji se odnose na krčenju šume na Bjelašnice te je navedeno kako je navodno iskrčeno 34 kubika drveta i to na placevima koje je Općina trnovo prodala privatnim investitorima iz Sarajeva.

Uprava za šumarstvo je u junu ove godine dostavila odgovor odnosno svoje nalaze. U njima stoji, kako saznaje Fokus, da su sačinili četiri zapisnika o bespravnoj sječi i krčenju šume i na parcelama 3008/89, 3008/95, 3008/90 i 3008/93, sve na lokalitetu Presjenica.

Kako je navedeno, postupci zbog nelegalnog krčenja šume pokrenuti protiv niz preduzeća. Riječ je o preduzećima „Butmir“, „Galanta“, „Mia-Lamia“, „Hadžić gradnja“ i „Green Life“, svi iz Sarajeva.

Prethodni članakKubanci glasali za legalizaciju istospolnih brakova na referendumu
Naredni članakEU ima “ozbiljna pitanja” za Srbiju zbog konsultacija sa Rusijom