Naslovnica Magazin Istraživački tim tvrdi da je otkrio ko je izdao Annu Frank

Istraživački tim tvrdi da je otkrio ko je izdao Annu Frank

80

Dnevnik Anne Frank preveden je na 60 jezika i ima milione čitatelja širom svijeta

Šestogodišnja istraga neriješenog slučaja izdaje Anne Frank otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenika za smrt autorice najpoznatijeg dnevnika na svijetu, koja je otkrivena u skrovištu i umrla od tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru 1945.

Relativno nepoznatu osobu, židovskog javnog bilježnika Arnolda van deen Bergha, imenovao je tim sastavljen od penzionisanog FBI agenta Vincenta Pankokea i oko 20 historičara, kriminologa i stručnjaka za podatke.

Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni dio kuće u Amsterdamu, istraživači su otkrili da je “vrlo vjerovatno” Van den Bergh izdao porodicu Frank kako bi spasio vlastitu porodicu, rekao je član istraživačkog tima Pieter van Twisk za dnevni list NRC u ponedjeljak.

Anne je otkrivena 4. avgusta 1944. nakon dvije godine skrivanja.

Miep Gies, koja je pomagala porodici, čuvala je Annin dnevnik na sigurnom sve dok ga nije objavio Annin otac, Otto, 1947., dvije godine nakon što je Anne umrla u logoru Bergen Belsen u dobi od 15 godina.

Dnevnik Anne Frank preveden je na 60 jezika i ima milione čitatelja širom svijeta.

Pokušaj identificiranja izdaje nije trebao dovesti do kaznenog progona, već rješavanja jednog od najvećih nerazjašnjenih misterija u Nizozemskoj u Drugom svjetskom ratu.

Koristeći tehnike Big Data istraživanja, sastavljena je glavna baza podataka s popisima nacističkih suradnika, doušnika, historijskih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Deseci scenarija i lokacija osumnjičenika prikazani su na karti kako bi se identificirao izdajnik, na temelju saznanja o skrovištu, motivu i prilici.

Nalazi novog istraživanja bit će objavljeni u knjizi kanadske autorice Rosemary Sullivan, “Izdaja Anne Frank”, koja će biti objavljena u utorak.

Prošlih desetljeća navođeni su deseci osumnjičenika, ali nikada nisu bile tako opsežno primijenjene moderne istražne tehnike za identifikaciju osumnjičenika.

Autor: Index.hr

Prethodni članakDodik: USAID je dao ozbiljan novac za podršku i u Republici Srpskoj
Naredni članakŠta je ministrica Turković rekla, a mi nismo željeli čuti?