Naslovnica Svijet Iz Moskve stigla poruka za Švedsku i Finsku ukoliko uđu u NATO

Iz Moskve stigla poruka za Švedsku i Finsku ukoliko uđu u NATO

27

Bivši predsjednik Rusije i član Sigurnosnog vijeća Rusije Dmitri Medvedev je jutros rekao da će, ako se to dogodi, “biti posljedica”

Posljednjih dana sve više se govori o mogućem ulasku Finske i Švedske u NATO, što postaje sve izglednija posljedica ruske invazije Ukrajine.

Bivši predsjednik Rusije i član Sigurnosnog vijeća Rusije Dmitri Medvedev je jutros rekao da će, ako se to dogodi, “biti posljedica”.

“Više ne možemo govoriti o statusu Baltika kao regije bez nuklearnog oružja – treba vratiti balans. Do danas Rusija nije poduzela takve mjere i nije ih planirala”, rekao je Medvedev.

Medvedev je, podsjetimo, zamjenik predsjednika ruskog Sigurnosnog vijeća od 2020. godine. Ranije je bio predsjednik i premijer Rusije te je dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Iako ulazak Švedske i Finske u NATO ne bi značio veliku promjenu za Rusiju, Moskva bi u tom slučaju smatrala Švedsku i Finsku protivnicima i poduzela bi mjere u regiji”, rekao je Medvedev.

Podsjetimo, jedan od glavnih ruskih prigovora Ukrajini uoči rata su bile ambicije te zemlje da uđe u NATO. Od te ideje je Ukrajina otad, po svemu sudeći, ipak odustala.

Nisvet Jusić
Prethodni članakSUTRA OBJAVA POZIVA ZA POTICAJNA SREDSTVA MINISTARSTVA PRIVREDE USK
Naredni članakBruno Fernandes doživio saobraćajnu nesreću