Naslovnica Bosna i Hercegovina Iz SAD-a stigla reakcija na Putinovu naredbu o stavljanju nuklearnog oružja u...

Iz SAD-a stigla reakcija na Putinovu naredbu o stavljanju nuklearnog oružja u pripravnost

37

Ovaj potez olakšava lansiranje oružja a dopisnik BBC-a za sigurnost Gordon Corera rekao je da je to način da Rusija pošalje upozorenje NATO-u

Sjedinjene Države optužile su Vladimira Putina da “izmišlja prijetnje koje ne postoje”.

“Riječ je o opetovanoj formuli kakvu predsjednik Putin primjenjuje u ovom sukobu, izmišlja prijetnje koje ne postoje kako bi opravdao nastavak agresije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Ni u jednom trenutku Rusiji nisu prijetili NATO ili Ukrajina (…) oduprijet ćemo se. Imamo kapaciteta za obranu”, rekla je Psaki.

Ruska objava ciljana je u svrhu “eskalacije”, rekao je dužnosnik američkog ministarstva odbrane govoreći uz uvjet neimenovanja.

Time Putin “jasno u igru uvodi snage koje mogu, ako se dogodi pogreška u procjeni, stvari učiniti mnogo, mnogo opasnijima”, upozorio je.

Stavljanje ruskih nuklearnih snaga u stanje pripravnosti “suvišno” je upozorenje, jer Rusiji “nikad Zapad nije prijetio”.

Na zahtjev novinara taj dužnosnik nije želio odgovoriti predviđa li SAD neki odgovor koji bi donio promjenu stajališta u pogledu američkih nuklearnih snaga.

“Vjerujemo u naše kapacitete brane i obrane naših saveznika i partnera. A to znači u domeni strateškog odvraćanja”, rekao je.

Ovaj potez olakšava lansiranje oružja a dopisnik BBC-a za sigurnost Gordon Corera rekao je da je to način da Rusija pošalje upozorenje NATO-u.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield nazvala je taj potez “neprihvatljivim” u intervjuu za CBS News.

– To znači da predsjednik Putin nastavlja sa eskalacijom ovog rata na način koji je potpuno neprihvatljiv i da moramo da nastavimo da zaustavljamo njegove akcije na najjači mogući način – rekla je ona.

Prethodni članakStvara se “zračni zid” oko Rusije, danas im je još jedna zemlja zabranila letove
Naredni članakSnimci novih napada na Kijev, Kličko objavio podatke o žrtvama u glavnom gradu Ukrajine