Naslovnica Bosna i Hercegovina Iz UPFBiH tvrde da Elektroprivreda BiH šalje ugovore šest puta veće nego...

Iz UPFBiH tvrde da Elektroprivreda BiH šalje ugovore šest puta veće nego 2021.

34
0

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni s tim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije

Udruženje poslodavaca FBiH objavilo je da je šokirano postupanjem Uprave Elektroprivrede BiH u vezi s ugovorima za rezervno snabdijevanje električnom energijom, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija.

Ističu da, iako su oba doma Parlamenta FBiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da ograniči povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 6. januara 2022., EPBiH ne postupa u skladu s odlukom Parlamenta FBiH.

Iz UPFBiH navode da su u posljednja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim kompanijama dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju, a navodno će od 1. marta 2022. slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom koji bi trebali biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni s tim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije.

UPFBiH će u petak, 28. januara 2022., održati sastanak članica na kojemu će biti razgovarano o novonastaloj situaciji i donesene odluke o daljim aktivnostima UPFBiH i kompanija u FBiH kojima je snabdijevač električnom energijom Elektroprivreda BiH.

– UPFBiH očekuje hitno reagiranje Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojim će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektriprivrede BiH – saopćeno je iz tog udruženja.

Prethodni članakRukometna utakmica završila rezultatom 70:8, najbolji strijelac zabio 14 golova
Naredni članakPreminula legendarna brazilska pjevačica Elza Soares

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime