Naslovnica Svijet Izbili nasilni protesti u najvećoj Appleovoj fabrici iPhonea u Kini

Izbili nasilni protesti u najvećoj Appleovoj fabrici iPhonea u Kini

7

Neumoljiva kineska nulta Covid politika izazvala je ogorčenost među stanovništvom, od kojih su neki sedmicama bili zatvoreni u fabrikama i na univerzitetima ili nisu mogli slobodno putovati

U najvećoj fabrici iPhone-a Foxconn u centralnoj Kini izbili su nasilni protesti, dok su se radnici sukobili sa sigurnosnim osobljem zbog Covid ograničenja u prostorijama ove fabrike.

U videozapisima podijeljenim na društvenim mrežama Weibo i Twitter koje je AFP provjerio, mogu se vidjeti stotine radnika kako marširaju cestom po danu, a neki se suočavaju s interventnom policijom i ljudima u zaštitnim odijelima.

Na jednom od snimaka može se vidjeti čovjek krvavog lica dok neko izvan kamere govori kako sigurnosno osoblje fizički napada ljude.

Drugi video prikazuje razbijene kabine za testiranje na Covid-19 i prevrnuto vozilo.

Na nekim od videa vidi se nekoliko vatrogasnih vozila okruženih policijom u zaštitnim odijelima koji su parkirani u blizini stambenih blokova dok se s razglasa čuo poziv da se svi radnici vrate u svoje smještajne jedinice.

ALERT 🚨 Violent protests erupt at Apple’s main iPhone plant (Foxconn) in China, employees clash with security personnel

pic.twitter.com/8WmfgES5YD

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 23, 2022

Neumoljiva kineska nulta Covid politika izazvala je ogorčenost među stanovništvom, od kojih su neki sedmicama bili zatvoreni u fabrikama i na univerzitetima ili nisu mogli slobodno putovati.

Na društvenoj mreži Weibo hashtag ‘Foxconn pretesti’ je bio cenzurisan do srijede u podne, ali neki postovi koji se odnose na ove proteste su uspjeli biti objavljeni.

Ni Foxconn ni Apple nisu odgovorili na upite AFP-a za komentar najnovijih nemira.

Prethodni članakKo je kriv za oslobađajuću presudu u slučaju “Dženan Memić”?
Naredni članakUhapšena grupa koja sarađuje sa kavačkim klanom, među privedenim i državljanin BiH