Naslovnica Bosna i Hercegovina Izetbegović: Činimo sve da se Hrvati u BiH osjećaju relaksirano

Izetbegović: Činimo sve da se Hrvati u BiH osjećaju relaksirano

104

Ako se doista krenu rušiti reforme i ako se krene raditi protiv Daytona i protiv Ustava, tada ćemo morati reagirati

“Ja u BiH ne vidim bošnjački unitarizam. Činimo sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osjećaju ‘relaksirano’, rekao je u intervjuu za Dnevnik HTV-a, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

“Milorad Dodik nije najavio otcjepljenje RS-a od BiH, iako možda ima i takve planove, on traži da se reforme vrate 20 godina unazad. Da se napravi država u državi. Da unutar države BiH ponovno bude država Republika Srpska. Ima, naravno, rješenja da odustane od toga jer to je svakako jedna “slijepa ulica” iz koje će ga vraćati OHR ili Ustavni sud. Mislim da ovo ponajprije njemu služi za predizbornu kampanju. Imat će cilj ukinuti pravosuđe na nivou države BiH jer se boji tog pravosuđa s razlogom. Želi ga vratiti tamo gdje je pod njegovom kontrolom, na nivo RS-a”, rekao je Izetbegović.

Visoki predstavnik nije iskoristio pravo smijeniti čelnike koji ruše Ustav i BiH, je li to trebao napraviti?

“Narodna skupština RS-a dobro je pazila kako će stvari postaviti. Donijeli su zaključke, nisu donijeli odluke. Tako da još uvijek nema razloga da baš tvrdo krene i čuva tu zadnju mjeru za zadnje aktivnosti i za koje je Narodna skupština zadužila vladu. Da se zaista krene u jedan protuustavan i antidaytonski pokret u maju i junu. Ako se doista krenu rušiti reforme i ako se krene raditi protiv Daytona i protiv Ustava, tada ćemo morati reagirati”, kaže.

Komentirao je i tvrdnje da su za cjelovitost BiH jednako opasni srpski separatizam i bošnjački unitarizam.

“Ja ga ne vidim, kada je u pitanju bošnjački unitarizam. Činimo sve da se Hrvati, kao najmalobrojniji narod, osjećaju ‘relaksirano’. Ima na nivou države stotinu bitnijih pozicija koje vladaju državom i na nivou Federacije oko 200. Hrvati imaju paritet. Imaju 15% u državi i imaju preko 33% pozicija ministarskih, direktorskih itd.

Dakle, Hrvati od tih 300 važnih pozicija imaju 46 pozicija preko onoga što im Ustav garantira. I imaju ovu jednu, Željko Komšić, kojom su nezadovoljni. Imaju 46, gdje bi trebali biti zadovoljni jer su ih dobili nauštrb Bošnjaka. Bošnjaci imaju 46 pozicija manje u namjeri da Hrvatima ‘omile’ BiH. Ne vidim ja tu neki pokušaj dominacije, unitarizma itd.”, odgovara Izetbegović.

Prethodni članakProšlo je godinu dana od zemljotresa u Kostajnici, neki i dalje žive u kontejnerima
Naredni članakŠirom svijeta otkazano više od 8.000 letova, mnogi su Božić dočekali na aerodromima