Naslovnica Bosna i Hercegovina Izetbegović priznao da je prihvatio Čovićeve uslove, za Dodika kaže: Mnogo toga...

Izetbegović priznao da je prihvatio Čovićeve uslove, za Dodika kaže: Mnogo toga što radi nije normalno

38

“Sasvim je jasno da je ovo stav BiH koje prati naše ministarstvo i naš ambasador pri UN, a gospodin Dodik može da pokuša sve to da promjeni. Da možda ukine SSP, da nas isključi iz UN, šta god hoće, ali mi ćemo pratiti ono što je ranije usvojeno”

Lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izebegović sinoć je u Dnevniku Nove TV iz Hrvatske govorio o odnosima u zemlji, Miloradu Dodiku i pregovorima glede Izbornog zakona. Kako je istakao, na pregovorima u Neumu je čak pristao na elektorski model za Izborni zakon.

BiH podržala sanckije protiv Rusije, Dodik ima kontra stav?

“Svi imaju pravo na svoj stav ali nemaju pravo da se ljute i prave problem. BiH se jasno opredijelila 2014. kada su anektirali Krim i općenito kada je povelja UN koja se odnosi na agresije na druge zemlje u pitanju, kada je u pitanju SSSP gdje mi treba da pratimo vanjsku politiku EU i kada je u pitanju strategija BiH gdje smo se mi očitovali o odnosu prema Ukrajini“, kazao je Izetbegović i dodao:

“Sasvim je jasno da je ovo stav BiH koje prati naše ministarstvo i naš ambasador pri UN, a gospodin Dodik može da pokuša sve to da promjeni. Da možda ukine SSP, da nas isključi iz UN, šta god hoće, ali mi ćemo pratiti ono što je ranije usvojeno”.

Da li je normalan takav stav?

“Mnogo toga što on radi nije normalno, kulminacija njegovog djelovanja koje radi 15 godina i koje je koštalo i BiH, kao i RS. Mogli smo do sada biti u NATO-u. Dovoljan je jedan čovjek, destruktivna politika da otjera investitore i sada je intenzivirao svoje djelatnosti“, istakao je Izetbegović.

EUFOR šalje 500 vojnika, gdje bi moglo doći do potencijalnog sukoba?

“Tačka na kojoj bi moglo da varniči je Brčko, povratnička mjesta gdje neki neogovorni pripit čovjek može da vidi šta se dešava u Ukrajini i da se ohrabri. Uvijek mogu pojedinci napraviti incidente”.

Da li je oružani sukob moguć?

“Sve ćemo učiniti da do sukoba ne dođe. Mislim da se može svesti na incident, ali incidenti pokušavaju zapaliti smjesu emocija i to treba kontrolirati“.

Incident u Bužimu?

“Ne smatram da je to neki osobit incident. Bilo je toga, ali ne mislim da je to nešto osobito opasno. Ja poznajem te neke ljude, oni problem napraviti neće. Možda će pokazati da je spreman da se brani, ali problem neće”, kazao je.

Kada će biti dogovora u vezi sa Izbornim zakonom?

“Kada bude spremnosti sa hrvatske strane, tada će biti dogovor oko Izbornog zakona. Aprilski paket smo podržali, Fileov model smo podržali, ovaj model od Eichorst ja sam podržao koji je jako grub i ne ide na ruku mojoj stranci. HDZ je blokirao FBiH faktički“.

Izetbegović je dodao da je prihvatio u Neumu elektorski model.

“Ja sam prihvatio model, evo sada ću prvi put kazati, u Neumu po kojem sam ja dobio od deset elektorskih jedinica – nulu i ne bih bio članom Predsjedništva. Čović i HDZ su odbili. Dakle, teško je dokazivati da je napolju noć, to je tako jasno da mi želimo dogovor i relaksaciju odnosa sa Hrvatima u BiH i Hrvatskom. BiH je uvijek imala ozbiljan problem, kada hrvatski političari u BiH surađuju sa srpskim nacionalistima. Uvijek je BiH napredovala kada smo taj čvor uspjevali da odriješimo. Mi smo spremni da taj problem riješimo kada na to bude spremna druga strana“, poručio je i kazao:

“Ima želje i spremnosti, odbijaju se konsultacije, nije nemoguće da u prvoj polovini ovog mjeseca dođe do sastanka. Možda kada Čović prihvati da ne može da blokira FBiH i da nema pravo na taj stav”.

Prethodni članakKORONA BILANS : 50 NOVOZARAŽENIH U USK
Naredni članakPogledajte šta su Rusi napravili od gradića nadomak Kijeva