Naslovnica Magazin Izjava Turković izazvala buru negodovanja: “Nije nam bilo jasno koliko nam je...

Izjava Turković izazvala buru negodovanja: “Nije nam bilo jasno koliko nam je lijepo”

54

Međutim, izjave ministrice Turković ne iznenađuju. Podsjetimo i na izjavu kada je BiH itekako kaskala za zemljama u regiji (a i šire) za tako željenim vakcinama protiv koronavirusa, kada je ministrica Turković AstraZenecine vakcine prozvala „vakcinama za siromašne“

Na izjavu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da je u BiH situacija sve bolja i da misli “da su svi, uključujući i nju malo razmaženi” na društvenim mrežama pojavile su se brojne negativne reakcije.

Na negativne komentare odgovorila je i Bisera Turković na svom zvaničnom Twitter profilu.

– Pojedinci su ponovo dio mojih izjava iz intervjua na Hayatu izvukli iz konteksta i pogrešno reinterpretirali. To postaje redovna praksa, očito sa političkim i populističkim motivima. Moje poruke su apsolutno jasne i govore o tome da se konstantno ističe negativno o BiH.

Bisera Turković Ministrica vanjskih poslova BiH rekla za građane BiH da su razmaženi.

Poštovana Ministrice, da ste u iole normalnoj zemlji podnijeli bi ostavku odmah nakon emisije.

Ali, neka, građani su i birali. Tako da su i zaslužili to.

— Dushko Majkich (@MajkichDushko) January 20, 2022

Često bez argumenata i uprkos ekonomskim pokazateljima. Kampanja protiv podstiče iseljavanje, beznadežnost i slabi one koji se bore za državu. Jasno je da je dug put pred nama, da se mnogi bore za egzistenciju, ali moramo pogledati i put koji smo prešli – navela je ministrica.

Što je najgore, izjava @BiseraTurkovic uglavnom je tačna. Zabijamo glavu u pjesak, kukamo na sve strane, očekujemo da nam neko riješi probleme, a niko neće da počisti snijeg ispred ulaza u zgradu, baci smeće u kontejner, počisti ispred vrata, uradi svoj posao kako treba

— Mr. Big(E) (@BigEldinovsky) January 20, 2022

Uprkos nevještom pokušaju da odbrani svoje izrečene stavove, i dalje ostaje nejasno kako su to njene riječi izvađene iz konteksta. Ministrica Turković smatra da su građani razmaženi jer „imaju toplotu i svjetlo u stanu“, dok ona kada recimo boravi u SAD-u, kako kaže, nerijetko primjećuje beskućnike u šatorima u blizini Bijele kuće. prenosi Federalna.ba.

Često bez argumenata i unatoč ekonomskim pokazateljima. Kampanja protiv 🇧🇦podstiče iseljavanje, beznadežnost i slabi one koji se bore za državu. Jasno je da je dug put pred nama, da se mnogi bore za egzistenciju, ali moramo pogledati i put koji smo prešli.https://t.co/srwlId3w3Q

— Bisera Turković (@BiseraTurkovic) January 20, 2022

Pretpostavljamo da je to oličenje „jada i bijede“ naspram kojeg su Bosanci i Hercegovci „pomalo razmaženi“.

Ne treba ministrici Turković pretjerano ni zamjeriti, jer u vrijeme pomalo zaboravljenog višemjesečnog „šatorovanja“ poljoprivrednika ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH 2007. recimo, ona je sjedila u diplomatskoj fotelji u SAD-u.

Neimenovani stanovnik Bosne i Hercegovine. Ili kako bi Bisera kazala razmaženko pic.twitter.com/0KMTqGDMv3

— Dragan Bursać (@dijalekticar) January 20, 2022

Ili, navedimo primjer višemjesečnog „kampiranja“ demobilisanih boraca ispred nekadašnje zgrade Vlade FBiH, desetak godina kasnije. Ministrica Turković je i tada bila van granice ove zemlje, preciznije obnašala je dužnost “diplomate visokog ranga koji svoju dužnost obavlja putujući”, tako da ne možemo sa sigurnošću potvrditi gdje se tačno nalazila. Sigurno je međutim, da ni tada nije primjetila umorne i promrzle borce kako na travnatim površinama glavnog grada traže svoja prava.

Taman čovjek pomisli da, uzrokovano bolesnom ohološću i ničim zasluženom ibermenštinom, nije moguće iskazati više podcjenjivanja i prezira prema građanima ove zemlje od Zorana Milanovića, i onda se pojavi i oglasi gospođa Bisera Turković.

— dragan miokovic (@DraganMiokovich) January 20, 2022

Međutim, izjave ministrice Turković ne iznenađuju. Podsjetimo i na izjavu kada je BiH itekako kaskala za zemljama u regiji (a i šire) za tako željenim vakcinama protiv koronavirusa, kada je ministrica Turković AstraZenecine vakcine prozvala „vakcinama za siromašne“. Spomenimo i primjer kada ju je ugledni istraživački novinar “uhvatio” kako sa osobljem ministarstva i diplomatskim kolima obavlja posljednje pripreme pred ramazanski Bajram. I tada je ministrica optuživala medije da njene izjave (ili kupovinu) gledaju “izvan konteksta”.

Ipak, s obzirom da je svoju karijeru gradila uglavnom u diplomatskim foteljama širom svijeta, potpuno je razumljivo da je ministrica Turković nedovoljno upućena u “razmaženost” bh. građana, te da s pravom ne shvata zbog čega ne smiju kako kaže “biti umorni”. Jer kako i sama kaže “jasno je da je dug put pred nama, da se mnogi bore za egzistenciju, ali moramo pogledati i put koji smo prešli”. Međutim, stara izreka kaže, a i ne laže: Sit gladnom ne vjeruje.

Prethodni članakOpremljena crkva u mjestu Lipa, sa zidova očišćeni grafiti
Naredni članakUSK AKTUELNO: ŠTRAJK UPOZORENJA ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVU USK