Naslovnica Bosna i Hercegovina Izrael će naseliti još 23.000 jevrejskih doseljenika na Golanskoj visoravni

Izrael će naseliti još 23.000 jevrejskih doseljenika na Golanskoj visoravni

68

U okviru plana koji je odobrila vlada, koja je održala svoju redovnu sedmičnu sjednicu na Golanu, oko 3.700 stambenih jedinica bit će izgrađeno u Katzrinu, najvećem izraelskom naselju u regiji, i u manjim jevrejskim zajednicama

Izraelska vlada odredila je cilj udvostručenja broja jevrejskih doseljenika na Golanskoj visoravni u roku od pet godina, u potezu koji bi mogao pojačati njenu kontrolu nad teritorijom koja je okupirana u ratu sa Sirijom u 1967. godine.

Premijer Naftali Bennett naveo je odluku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, kao i to da nema nikakvih nagovještaja da će njegov nasljednik Joe Biden poništiti tu odluku, kao faktore koji stoje iza više milijardi dolara stambenih i infrastrukturnih planova za tu regiju.

U okviru plana koji je odobrila vlada, koja je održala svoju redovnu sedmičnu sjednicu na Golanu, oko 3.700 stambenih jedinica bit će izgrađeno u Katzrinu, najvećem izraelskom naselju u regiji, i u manjim jevrejskim zajednicama.

– Cilj ove odluke je udvostručenje broja izraelskih građana na Golanu u narednim godinama, što znači naseljavanje još 23.000 ljudi u regiji – navodi se u saopćenju iz Bennettovog ureda, prenosi Reuters.

Prethodni članakBIHAĆ: ČLANOVI EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA DANAS ODRŽALI SJEDNICU
Naredni članakNovak Đoković odustao od ATP kupa u Sydneyu