Naslovnica Bosna i Hercegovina Izvještaj o Srebrenici koji je Vlada RS naručila biće korigovan

Izvještaj o Srebrenici koji je Vlada RS naručila biće korigovan

63

„Ovo mi izgleda kao očajnički pokušaj ublažavanja štete. Generalno, da sam na mjestu Milorada Dodika tražio bih da mi vrate novac“, naveo je izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft

Nekoliko sedmica nakon što je Njemačka odlučila povući odluku da odlikuje izraelskog historičara Gideona Greifa jednim od najviših priznanja ove države, Greif je za izraelske medije kazao kako planira revidirati svoj izvještaj koji je uradio po narudžbi vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, a u kojem se negira genocid u Srebrenici, piše online izadnje Aljazeere Balkans.

Iako su međunarodni sudovi ustanovili i presudili kako su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, mjestu na istoku Bosne i Hercegovine, gdje je sistematski i planski ubijeno više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, komisija RS-a na čelu sa Greifom to negira.

Međunarodna komisija, čiji je rad platila Vlada RS-a, ustanovila je kako je ubijeno blizu 3.000 bošnjačkih vojnika, a ne nenaoružanih civila koji su ubijeni nakon pada i predaje Srebrenice, takozvane zaštićene zone UN-a.

Kako piše izraelski Haaretz u srijedu, izraelski historičar optužen za negiranje genocida revidirat će kontraverzni izvještaj o ratnim zločinima „čiji je koautor u ime nacionalista bosanskih Srba“, a autor teksta Sam Sokol navodi kako kritičari smatraju da je riječ o „pokušaju ublažavanja štete nakon višemjesečne kontraverze“ o izvještaju.

„Objavit ćemo pojašnjenje izvještaja u sedmicama koje dolaze“, kazao je Greif u utorak za Haaretz i dodao kako će novi dokument biti odgovor kritičarima koji su ga označili revizionistom.

Promjene brojki

Novinar Haretza dalje u tekstu objašnjava kako su Greifovi nalazi, objavljeni u ljeto prošle godine, naišli na žestoke kritike brojnih naučnika, u prvom redu zbog tvrdnji izraelskog stručnjaka za holokaust da masakr u Srebrenici nije čin genocida i kako su mnoge ekshumirane žrtve zapravo ubijeni ljudi izvan konteksta tog zločina.

Izraelski kolega iz Haaretza podsjeća na intervju Greifa iz 2021. gdje je on rekao kako „broj žrtava ne prelazi 3.714“. Sada piše Sokol da njegov sagovornik to naziva greškom i kako nije umanjena nijedna žrtva.

„To je bila moja greška i to ćemo ispraviti kako bi istina bila objavljena, a kontraverza oko komisije smanjena“, dodaje Greif.

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine, a to ćemo učiniti još snažnije u našem pojašnjenju.”

Dalje se u najnovijem članku Haaretza navodi kako su Greifovi komentari o broju žrtava „u suprotnosti sa izvještajem gdje se tvrdi kako su ubijeni bili vojnici, a ne civili“.

Profesorica Jelena Subotić, politologinja na Sveučilištu Georgia State koja se fokusira na politiku sjećanja na zapadnom Balkanu, dovela je u pitanje Greifov preokret.

“Pročitala sam Greifov izvještaj. Izvještaj konkretno, bez sumnje, tvrdi da je broj od 8.000 žrtava netačan”, rekla je u odgovoru Haretzu.

“Jasno je da je trenutno povlačenje rezultat teške reputacijske štete koju su pretrpjeli autori izvještaja. Ali to ne mijenja sadržaj izvještaja i njegovu revizionističku prirodu. Sam izvještaj je tu da ga svi vide”, rekla je.

Iz “ureda predsjednika bosanskih Srba” Haretzu nije odgovoreno na upit za komentar Greifove planirane revizije. Markus Goldbach, advokat istoričara i član komisije koja je napisala izvještaj, rekao je da je Greif nedavno posjetio Banja Luku, kako bi razgovarali o tom pitanju.

Izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft je stava kako Greifove izmjene neće promjeniti stav historičara.

“Njegovo obećanje ili prijetnja da će on i njegova nesretna komisija izdati revidirani izvještaj čini mi se prilično očajničkim pokušajem kontrole štete. Općenito, da sam na mjestu Milorada Dodika, tražio bih svoj novac nazad”, rekao je Rosensaft.

“Nikakva prepredenost ili sofizam s njegove strane ne mogu promijeniti temeljnu činjenicu da su parametri zločina genocida navedeni u Konvenciji o genocidu i da su ih sudovi više puta i dosljedno primjenjivali na Srebrenicu”, dodao je Rosensaft.

Steimeierova odluka

Podsjetimo, krajem oktobra je za Al Jazeeru iz ureda njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera potvrđeno kako će Greifu biti uručeno posebno predsjedničko odlikovanje, te kako će mu orden biti uručen u Izraelu.

“Federalni predsjednik je imenovao g. Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, naveli su u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice Steinmeiera.

Upitom AJB je tada ukazano na stav predsjednika Steinmeiera da se u Srebrenici desio genocid, što Greifova komisija negira, no na taj dio upita nije bilo odgovora.

Podsjećamo, Komisija na čijem je čelu Greif “Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, tvrdi kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba. Uprkos međunarodnim presudama, autori studije, predstavljene u junu prošle godine, smatraju da u Srebrenici nije bilo genocida.

Kada je objavljena informacija o dodjeli priznanja Greifu i nakon što su je prenijeli brojni mediji iz regije, pa i šire, javile su se brojne organizacije i pojedinci koji su kritikovali odluku njemačkog predsjednika da uruči priznanje čovjeku koji otvoreno negira genocid u Srebrenici, zločin koji je i sam Steinmeier nazvao “bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata”.

Nešto kasnije, njemačke vlasti su objavile kako se uručenje priznanja odgođena, te kako se odluka o priznanju ponovno razmatra u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke zbog reakcija.

Povlačenje odluke Berlina

Posljednjih dana 2021. godine je objavljeno kako Greif ipak neće dobiti Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke.

Ovo je u pismu dr. Esnafu Begiću, predsjedniku Upravnog odbora Islamskog koledža u Osnabruecku u Njemačkoj i docentu na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrueck naveo Ured za odlikovanja predsjednika Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera.

“Savezni ministar vanjskih poslova povukao je prijedlog za odlikovanje Greifa Ordenom za zasluge Savezne Republike Njemačke. Profesor Greif zato neće biti odlikovan Ordenom za zasluge“, navodi se u pismu koje je primio Begić.

Prethodni članakTurković: Samo ispunjavanje 14 prioriteta za EU može značiti deblokadu institucija BiH
Naredni članakSramotne scene na Skupštini USK-a, Hrustanovića policija izvela iz sale