Naslovnica Svijet Jezive debate na ruskoj državnoj televiziji: “Ukrajince treba izbrisati”

Jezive debate na ruskoj državnoj televiziji: “Ukrajince treba izbrisati”

36

Ako ostavimo ovaj kancerozni tumor, čak i njegov maleni dio, on će opet sve inficirati

Kako rat u Ukrajini ide sve lošije po Rusiju, koja ga i dalje zove “specijalnom vojnom operacijom”, ruska režimska propaganda sve je agresivnija i sumanutija.

Ratnohuškačka propaganda posebno se ističe na ruskoj državnoj televiziji Rosija 1, odnosno na njenim sada već bolesnim debatnim emisijama.

U tim debatnim emisija pokolji civila koje su do sada napravili ruski vojnici, pripisuju se Ukrajincima koji prema gostima u tim debatama ubijaju sami sebe.

Ti zločini su zapravo “provokacije” koje “podvaljuje Ukrajina”, a pripremaju ih “specijalisti izvjesne službe u Londonu”, koji Kijevu “pišu scenarije” a koje onda “odobrava Washington, a osigurava Bruxelles”.

Kako stvari na forontu po rusku vojsku izgledaju lošije, retorika na Rosiji 1 postaje – genocidna. Jedan gost tako je protekle sedmice izrazio svoje slaganje – ne poricanje – s tvrdnjom američke zamjenice ministrice vanjskih poslova Victorije Nuland da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši genocid, te da je njegov “evidentni cilj izbrisati ideju bivanja Ukrajincem”.

More genocidal talk on Russian state TV: pundit agrees that Putin's goal is to erase the very idea of being a Ukrainian. He finds even the name, “Ukrainians,” to be an insult and sees no reason for that entire nation or nationality to exist outside of “Russian” identity. pic.twitter.com/ev0qWQV2Zf

— Julia Davis (@JuliaDavisNews) April 15, 2022

“Ja se slažem s Victorijom Nuland, to je genijalno. Ta ideja treba biti izbrisana, od početka do kraja. Ona truje živote slavenskog naroda već 100 godina. Ruskom narodu je rečeno: sad ćete odjednom biti Ukrajinci, iako je samo to ime uvredljivo”, objasnio je ovaj gost svoje viđenje rješenja ukrajinskog pitanja.

“Govorim o ukrajinstvu, o ideji bivanja Ukrajincem, o ideji da je jednom od ruskih naroda rečeno da nisu Rusi. Morate mrziti Ruse i boriti se protiv njih. Tu ideju treba potpuno zatrti i za taj posao će trebati puno vremena”, zaključio je ovaj gost potpuno ignoririšući istoriju ukrajinske državnosti koja seže u 10. stoljeće, kao i višestoljetnu istoriju ruskih pokušaja zatiranja ukrajinskog nacionalnog identiteta, kulture i jezika.

U još jednom isječku, odnosno kompilaciji isječaka koje je objavila američka novinarka Julia Davis Davis, niz gostiju na Rosiji 1 iznijeli su isti genocidni stav o tome da Ukrajinci nemaju pravo postojati kao zasebna nacija jer su zapravo Rusi – što je stav koji je i sam Putin više puta izrazio.

“Naš cilj nije da napustimo (Ukrajinu). I možemo dati preciznu prognozu da ćemo morati ostati u Ukrajini 30 do 40 godina. Kad izmijenimo dvije generacije (Ukrajinaca), i iskorijenimo tu bolest (ukrajinskog patriotizma), onda ćemo vidjeti šta dalje”, grmio je tako jedan general s tri zvjezdice.

“Ne bi smjelo biti nikakvih ukrajinskih nacionalnih simbola. Ruske zastave se vijore, zastava slobode (zastava Sovjetskog Saveza koji je pobijedio nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu), provodimo denacifikaciju”, rekao je drugi gost, dok je televizija iza njega puštala kadrove ruskog oklopnog vozila koje vijori crvenu sovjetsku zastavu – u Ukrajini 2022., ne 1945.

Here is what the Russians are being told about the Kremlin's goals in Ukraine by their lawmakers and state TV pundits: Ukraine must be part of Russia even against its will, all of its nat'l symbols have to be replaced with Russian/Soviet ones, denazification means killing, etc. pic.twitter.com/v3SUBtw32s

— Julia Davis (@JuliaDavisNews) April 11, 2022

“Hoće li trebati 15-20 godina ili više, vrijeme će pokazati. Bilo kako bilo, oni ostrašćeni banderovci koji su pobjegli u zemlje NATO-a neće se smjeti vratiti na teritorij zemlje koja se trenutno zove Ukrajina”, objašnjavao je profesorskim tonom ovaj gost, misleći valjda na milione žena i djece koji su pobjegli diljem Evrope pred ruskim “denacifikatorima”.

“Ako ostavimo ovaj kancerozni tumor, čak i njegov maleni dio, on će opet sve inficirati. Možemo ga denacificirati samo tako da idemo do kraja, do granice s Poljskom. Nema druge opcije”, objasnio je treći.

“Denacifikacija se provodi tako da se glave kotrljaju”, ubacila se u riječ, sa svojom genocidnom fantazijom, Margarita Simonjan, glavna urednica Russia Todaya. Simonjan je redovna voditeljica ove emisije, uz svog kolegu Vladimira Solovjova.

Meanwhile on Russian state TV: along with losing his Italian villas to sanctions, state TV host Vladimir Solovyov seems to have lost his mind. This messaging—portraying Ukrainians as “satanic Nazis” and claiming Zelensky is not a Jew—is commonplace on Kremlin-controlled state TV. pic.twitter.com/KbdQvIXVSL

— Julia Davis (@JuliaDavisNews) April 9, 2022

Nisvet Jusić
Prethodni članakAKTUELNO U USK: JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ZNAČAJNIM DATUMIMA, DOGAĐAJIMA I LIČNOSTIMA U TOKU ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA
Naredni članakManchester United ponovo zainteresovan za Torresa