Naslovnica Svijet Još dvije zemlje zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione

Još dvije zemlje zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione

45

Velika Britanija zabranila je korištenje britanskog zračnog prostora u četvrtak, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, u sklopu sankcija Rusiji, a sada su se priključile još dvije zemlje

Poljska i Češka će zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione, javlja Anadolu Agency (AA).

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će Poljska zbog ruskog napada na Ukrajinu zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske aviokompanije. Očekuje se da će zabrana stupiti na snagu u ponoć. Češka se također želi pridružiti poljskom koraku.

Poljski premijer Morawiecki objavio je da je naložio vladi da izradi rezoluciju o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske aviokompanije. Međutim, portparol vlade Piotr Mueller kasnije je rekao da će zabrana vjerovatno stupiti na snagu već u ponoć.

Nakon sastanka vlade u Pragu, češki premijer Petr Fiala rekao je da se i Češka želi pridružiti poljskom koraku, ali detalji još nisu poznati.

Velika Britanija zabranila je korištenje britanskog zračnog prostora u četvrtak, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, u sklopu sankcija Rusiji. Kao odgovor, Rusija je danas zabranila svim britanskim avionima ulazak u njen vazdušni prostor. Zabrana se odnosi i na tranzitne letove, saopštila je Moskva.

Moldavija, koja se graniči s Ukrajinom, također je u četvrtak zatvorila svoj zračni prostor za ruske aviokompanije. Istog dana poljska aviokompanija je objavila da je zbog nastale situacije obustavila letove za Sankt Peterburg i Moskvu.

Prethodni članakKarta s nezavisnim Kosovom iza glasnogovornika ruskog ministarstva
Naredni članakUSK/BIH: GRAĐANI IMAJU OZBILJAN PROBLEM S KOCKANJEM I KLAĐENJEM