Naslovnica Bosna i Hercegovina Josip Cvitanović koji je ubio Marka Radića saznao kaznu

Josip Cvitanović koji je ubio Marka Radića saznao kaznu

61

Tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Željko Rezo je jučer je istaknuo da je u dokaznom postupku jasno utvrđeno to da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistvo u stjecaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza

Kantonalni sud u Mostaru osudio je danas Josipa Cvitanovića Cvikija (47) na 17 godina zatvora jer je 9. novembra 2020.godine hicima iz automatske puške u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61) osuđenog ratnog zločinca. Pet mjeseci zatvora dobio je zbog posjedovanja oružja.

Tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Željko Rezo je jučer je istaknuo da je u dokaznom postupku jasno utvrđeno to da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistvo u stjecaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

On je posebno podsjetio na svjedočenja Radićeve supruge i kćerki, pogotovo, Sare koja je vidjela optuženog da puca u njenog oca i koja je jasno i detaljno opisala na koji način ga je optuženi ubio.

Rezo je naglasio da je optuženi s direktnim umišljajem Radića lišio života, bez obzira na to što je, kako je naveo, neuropsihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je optuženi u trenutku počinjenja krivičnog djela bio bitno smanjeno neuračunljiv.

Radi se o osobi, nastavio je, koja je vojno lice, koja je odlikovana i koja ima čin pukovnika, a već je počinio ovakva djela, odnosno, ubistvo i dva pokušaja ubistva i to s vatrenim oružjem.

Rezo je zatražio da se Cvitanović kazni u skladu sa Zakonom te da se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti na strani optuženog, jer, olakšavajućih nije bilo. Pogotovo, zatražio je da se uzme u obzir to da optuženi tokom pretresa nije pokazao, kako je iznio, ni trunku kajanja za ono što je učinio, piše Avaz.

Prethodni članakIzrael razmatra ukidanje covid-potvrda: “Nemaju utemeljenja u medicini i siju paniku”
Naredni članakTurković: Samo ispunjavanje 14 prioriteta za EU može značiti deblokadu institucija BiH