Naslovnica Bosna i Hercegovina Kakva nas čeka zima u BiH: Veliki broj hladnih dana, obilnije padavine...

Kakva nas čeka zima u BiH: Veliki broj hladnih dana, obilnije padavine u kraćim intervalima

7

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika (oko 40 posto) za opciju – topla zima

U odnosu na prethodnu zimsku sezonu (2021/22), očekuje se nešto hladnija zima (2022.-2023.), saopćeno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime +6 (2022.-2023.) je do 62, a na području južne Hercegovine prognozira se do 17 mraznih dana, saopćeno je iz FHMZ BiH.

Sezonska prognoza zasnovana na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOF-a 19 i SEECof-a 28, koji su prilagođeni prostoru Bosne i Hercegovine, kao i produkata FHMZ, temperatura zraka tokom zime (1. decembar 2022. – 28. februar 2023.) trebala bi biti iznad ili blizu normale u odnosu na prosječnu zimu za period (1981.- 2010. godine).

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika (oko 40 posto) za opciju – topla zima, navodi se u saopćenju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen, navode iz FHMZ BiH u novoj sezonskoj prognozi.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena ona bez padavina, kao i kraći period sa većom količinom padavina. Meteorolozi napominju da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

“Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve”, pojašnjavaju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišneg prosjeka.

“Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina, ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Napominjemo da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine”, dodali su.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

Prethodni članakInspekcija zbog zagađenja preusmjeravala vozila, upozorenja za firme koje zagađuju
Naredni članakPolovina demokratskih zemalja doživjela eroziju demokratije – uzrok ruska agresija i ekonomija