Naslovnica Bosna i Hercegovina Kantonalne vlasti odgodile nastavu još jednu sedmicu, objavili kad će biti nadoknađena

Kantonalne vlasti odgodile nastavu još jednu sedmicu, objavili kad će biti nadoknađena

71

Prema planu, drugo je polugodište u školama koje rade po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, trebalo početi 24. januara, ali bi, nakon novog pomjeranja za još sedam dana, trebalo početi 7. februara

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona tokom dana će svim osnovnim i srednjim školama uputiti obavještenje/instrukciju da pomjere početak drugog polugodišta za još sedam dana – najavio je nakon današnje sjednice Vlade ZDK-a ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

On je napomenuo kako je Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva ZDK, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, jučer ponovo izdao preporuku o prolongiranju početka nastave u drugom polugodištu.

Prema planu, drugo je polugodište u školama koje rade po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, trebalo početi 24. januara, ali bi, nakon novog pomjeranja za još sedam dana, trebalo početi 7. februara.

– Ovih ćemo sedam dana nadoknaditi, ne na način dodatnog produženja drugog polugodišta u junu, nego tokom školske godine. Ne želimo da uđemo duboko s nastavom u mjesecu junu – kazao je Kozlić.

Na novinarsku konstataciju da drugo polugodište u općinama Žepče i Usora, u kojima je nadležnost organizacije predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja prenešena na lokalne zajednice, u školama u kojima se nastava odvija po Nastavnom planu i program na hrvatskom jeziku, nije prekidano te da se odvija i uz prisustvo djece i nastavnika u školama, Kozlić je napomenuo kako “odluke donose nadležne službe za društvene djelatnosti u tim općinama”.

-Istina da bi, ono što je uradilo i kantonalno Ministarstvo zdravstva, odnosno Krizni štab, trebalo biti obavezujuće za sve – podvukao je Kozlić.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba za borbu potiv koronavirusa ZDK-a Adnan Jupić naveo je da se epidemiološka situacija na području ZDK-a “dodatno usložnjava od novogodišnjih praznika”, ali da je u toku zadnje sedmice došlo do blagog zaravnjavanja krivulje, nakon eksplozivnog skoka broja novootkrivenih slučajeva.

-U toku zadnje sedmice taj je broj nešto manji, što je jedna dobra naznaka da ćemo u budućem periodu, uz pridržavanje epidemioloških mjera i savjeta, sigurno ući ponovo u mirniji period. Hvala Bogu pa veliki broj novootkrivenih slučajeva ne prati i teška klinička slika, tako da bolnički kapaciteti ne prate, u smislu popunjenosti, ovaj veliki broj. Trenutno su ispunjeni sa nekih 50 posto kapaciteta. Možda čak nešto i manje – kaže Jupić.

Dodatni problem zdravstvenim ustanovama predstavlja činjenica da je zaražen i veliki broj zdravstvenog kadra, osoblja bolnica i domova zdravlja, zbog stalnog kontakta s novootkrivenim oboljelim slučajevima.

Što se tiče škola i ponovnog odgađanja početka drugog polugodišta, pojašnjava Jupić, takva preporuka ima svoje epidemiološko opravdanje i neće uticati na zakonit završetak školske godine za učenike.

Kako je rekao, Ministarstvo zdravstva bez obzira na prenešene nadležnosti “ne pravi razliku” te donosi mjere koje bi trebale da u najboljoj mjeri tretiraju sve stanovnike.

-Kod samog prijedloga, mi dajemo prijedlog za kompletan ZDK. Da li ima, a imamo informacije, da se u nekim školama nastava već održava. To je jedan mali problem bio što su određene škole, koje trenutno imaju nastavu, počele prije našeg odgađanja. Uvjeren sam da, uz poštovanje epidemioloških mjera, ni u ovim sredinama nećemo imati dramatično pogoršanje epidemiološkog stanja – ističe ministar Jupić.

Drugo polugodište u Žepču i Usori, u školama koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, počelo je još 10. januara. Nastava se u prvim danima odvijala online, a od prošlog četvrtka đaci su se u Usori vratili u klupe, a od ponedjeljka i u Žepču.

Prethodni članakSpotify “udovoljio” Neilu Youngu, uklanjaju njegovu muziku sa svog servisa
Naredni članakVelika Britanija ukida dio mjera, tvrde da su uspjeli u suzbijanju širenja omikrona