Naslovnica Magazin Kina zabilježila rekordno nisku stopu prirodnog priraštaja

Kina zabilježila rekordno nisku stopu prirodnog priraštaja

65

Kina je ukinula višedecenijsku politiku jednog djeteta 2016. godine, zamjenjujući je limitom od dvoje djece kako bi izbjegla ekonomske rizike od rapidno ostarjelog stanovništva, ali su visoki troškovi života u gradovima odvratili parove od toga da imaju više djece

Prirodni priraštaj u Kini pao je na rekordno niske nivoe u 2021. godini, pokazuju podaci objavljeni u ponedjeljak, produžavajući silazni trend koji je naveo Peking u prošloj godini da započne dopuštati bračnim parovima da imaju do troje djece.

Kina je ukinula višedecenijsku politiku jednog djeteta 2016. godine, zamjenjujući je limitom od dvoje djece kako bi izbjegla ekonomske rizike od rapidno ostarjelog stanovništva, ali su visoki troškovi života u gradovima odvratili parove od toga da imaju više djece.

Stopa prirodnog priraštaja od 7,52 novorođenih na 1.000 stanovnika najniža je od 1949. kada je nacionalni statistički zavod počeo prikupljati takve podatke, stavljajući dodatni pritisak na zvaničnike da ohrabre parove da imaju više djece.

Stopa prirodnog priraštaja kineskog stanovništva, koja isključuje migraciju, iznosi samo nula (0), 0.34 posto za 2021., što predstavlja najniži nivo od od 1960., sudeći prema podacima, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Prethodni članakIzetbegović tvrdi da je postignut solidan napredak: Ljudi će sve bolje da žive širom BiH
Naredni članakCentralna banka BiH: Građani, informišite se o zaštitnim obilježjima novčanica KM