Naslovnica Svijet Kličko objavio fotografiju: Ruska vojska koristi mobilne krematorije za prikrivanje zločina!?

Kličko objavio fotografiju: Ruska vojska koristi mobilne krematorije za prikrivanje zločina!?

59

Na službenom Telegram nalogu mariupoljskog Vijeća se navodi kako su ruske vlasti naredile vojci u Mariupolju da prikrije dokaze zločina, a da je ta naredba izdata nakon što su objavljeni snimci o zločinima u Buči kod Kijeva

Iz Gradskog vijeća Mariupolja tvrde da ruska vojska koristi mobilne krematorijume za prikrivanje ratnih zločina u tom ukrajinskom gradu.

Na službenom Telegram nalogu mariupoljskog Vijeća se navodi kako su ruske vlasti naredile vojci u Mariupolju da prikrije dokaze zločina, a da je ta naredba izdata nakon što su objavljeni snimci o zločinima u Buči kod Kijeva.

“Ubice pokušavaju sakriti svoje tragove. U Mariupolju su počeli sa radom ruski mobilni krematorijumi. Prije sedam dana smo napravili opreznu procjenu i objavili da je ubijeno 5.000 osoba. Međutim, uzmemo li u obzir veličinu grada, katastrofalna razaranja, trajanje blokade i žestoki otpor, moglo bismo imati na desetine hiljada civilnih žrtava. Iz tog razloga, Rusija ne žuri da da zeleno svjetlo Turskoj za evakuaciju civila, kao i za druge inicijative“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi da spaljivanje tijela žrtava u mobilnim krematorijumima vrše lokalni kolaboracionisti i separatisti iz Donjecka.

Fotografiju krematorija kojeg koristi ruska vojska danas na je na Twitteru objavio i kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

Mobile crematorium. This is what #RussianWarCrimes use in Mariupol to hide their crimes. The culmination of horror. @IntlCrimCourt pic.twitter.com/MDGHdKI7rz

— Klitschko (@Klitschko) April 7, 2022

Na službenom Telegram nalogu mariupoljskog Vijeća se navodi kako su ruske vlasti naredile vojci u Mariupolju da prikrije dokaze zločina, a da je ta naredba izdata nakon što su objavljeni snimci o zločinima u Buči kod Kijeva.

Gradonačelnik: Rusi spaljuju tijela u Mariupolju da sakriju dokaze zločina

Više od 100.000 ljudi još uvijek treba hitno evakuirati iz Mariupolja, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Situaciju u južnom lučkom gradu nazvao je humanitarnom katastrofom.

Ranije je rekao da je u gradu ubijeno više od 5000 civila, nazivajući ga novim Auschwitzom.

Optužio je Ruse da skupljaju i spaljuju tijela stanovnika kako bi prikrili dokaze.

Prethodni članak“Evakuišite se što prije”: Ukrajina traži oružje od NATO-a, očekuju se žestoke borbe na istoku
Naredni članakNoam Chomsky: Putinov najveći strah nije od okruženja NATO-om