Naslovnica Svijet Kluge: U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati

Kluge: U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati

93

U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati u još zemalja u regiji, dovodeći ionako preopterećene zdravstvene sisteme do ruba – izjavio je Kluge

Čelnik evropskog odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak je upozorio države da se pripreme za “značajan rast” broja novozaraženih koronavirusom dok se omikron varijanta širi, rekavši da je ta varijanta ranije kružila uglavnom među mladim ljudima.

– Otkako se pojavio krajem novembra, omikron je potvrđen u najmanje 38 od 53 zemlje evropske regije WHO i već je dominantan u nekoliko zemalja među kojima su Danska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo – izjavio je Hans Kluge na konferenciji za novinare u Beču.

– Možemo vidjeti da nova oluja pristiže. U roku od nekoliko sedmica omikron će dominirati u još zemalja u regiji, dovodeći ionako preopterećene zdravstvene sisteme do ruba – izjavio je Kluge.

Evropska regija WHO uključuje Rusiju i ostale bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

– Veliki broj novih zaraza s COVID-19 mogao bi dovesti do novih hospitalizacija i prekida u sistemima zdravstvene zaštite i drugih ključnih službi – kazao je on, tražeći od ljudi da se vakcinišu i da limitiraju društveni život.

– Državne vlade i lokalne vlasti trebaju pripremiti sisteme našeg odgovora na značajan rast broja zaraženih – kazao je Kluge, prenosi Reuters.

Autor: Fena

Prethodni članakSebastien Loeb se vraća u Monte Carlu
Naredni članakObjavljen video kako medicinska sestra vakcinu ubrizgava u maramicu