Naslovnica Magazin Ko je američki dobrovoljac koji rat u Ukrajini prenosi na Twitteru

Ko je američki dobrovoljac koji rat u Ukrajini prenosi na Twitteru

22

Vasquez je već prikupio gotovo 243.000 pratitelja na Twitteru, a kako navodi, mnogi mediji ga žele intervjuirati. Podsjetimo, prošlog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv stranim borcima da pomognu u odbrani svoje opkoljene zemlje od ruske agresije

Američki veteran James Vasquez trenutno se bori u Ukrajini, a svoje društvene mreže redovito ažurira novim sadržajem s bojišta. Prvog dana invazije, 24. februara, Vasquez je objavio da napušta svoj porodični posao i kreće u Ukrajinu.

“To je u njegovoj krvi – to je ono što voli raditi. Isto je napravio i 11. septembra”, rekla je njegova supruga.

Just another day pic.twitter.com/RetnD6A4jl

— James Vasquez (@jmvasquez1974) April 3, 2022

Vasquez je u američkoj vojsci bio narednik. “Ja sam američki veteran. Odlučio sam otići u Ukrajinu i boriti se uz ukrajinsku vojsku. Svoja ću iskustva dokumentirati na Twitteru i upravo sam se zbog toga pridružio Twitteru”, napisao je Vasquez.

Na Twitteru je tako prije sedmicu dana objavio lažnu vijest u kojoj se navodi da je poginuo i komentirao: “Opet su me ubili.”

Ok…. Before anyone writes the same old geolocation nonsense, just know this pic is 6 days removed from that location. Now I’ll sit back and wait for people still talk about OPSEC because they look at pictures and don’t read pic.twitter.com/AYSD1isNIT

— James Vasquez (@jmvasquez1974) April 2, 2022

Vasquez je već prikupio gotovo 243.000 pratitelja na Twitteru, a kako navodi, mnogi mediji ga žele intervjuirati. Podsjetimo, prošlog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv stranim borcima da pomognu u odbrani svoje opkoljene zemlje od ruske agresije.

Long day pic.twitter.com/omB3eyXDDE

— James Vasquez (@jmvasquez1974) March 25, 2022

Ukrajinski zvaničnici kažu da su se hiljade dobrovoljaca iz SAD-a i drugih zemalja zainteresirale za borbu na strani Ukrajine. Međutim, američki zvaničnici obeshrabruju američke građane da putuju u Ukrajinu kako bi se borili.

This village has been Russian occupied for a month, they terrorized the people and took their food. Today we entered, took out 7 tanks and countless Russians thus liberating these people pic.twitter.com/0Fm3qHdepB

— James Vasquez (@jmvasquez1974) March 24, 2022

Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevgen Jenin rekao je da će strani državljani koji se dobrovoljno prijave za borbu za Ukrajinu imati pravo na ukrajinsko državljanstvo, navodi ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform.

Warriors pic.twitter.com/nkKxDDGvu2

— James Vasquez (@jmvasquez1974) March 25, 2022

“Ukrajina formira Međunarodnu legiju teritorijalne obrane sastavljenu od stranaca koji se žele pridružiti otporu protiv ruskih agresora i obraniti globalnu sigurnost”, izvijestio je Ukrinform, citirajući Jenina koji je rekao da raste broj stranih volontera.

Nisvet Jusić
Prethodni članakZrinjski bi večeras mogao postati prvak, Sloboda traži izlaz iz mračnog tunela
Naredni članakUSK KORONA BILTEN: TESTIRANA 44 UZORKA, NOVOZARAŽENO OSAM OSOBA