Naslovna USK Ko to poništava konkurse u Bihaću? – “Dobio je poziv od SDA i rekli su mu da ima žuti karton”

Ko to poništava konkurse u Bihaću? – “Dobio je poziv od SDA i rekli su mu da ima žuti karton”

Od admin
A+A-
Resetiraj

Političke stranke hrane se i najsitnijim radnim mjestima po javnom sektoru, ali ima i onih koji se na to žale i ne odustaju od pravde i istine
Krajem prošlog mjeseca novinama Oslobođenje stiglo je pismo iz Bihaća, propraćeno dokumentacijom od oštećene medicinske sestre koja se prijavila na konkurs Doma zdravlja u Bihaću.

Nakon prikupljene dokumentacije, 14 zaprimljenih prijava, ostale su dvije kandidatkinje s jednakim brojem bodova. Bio je pisani ispit, a zatim je zakazan i usmeni razgovor. No, prije nego što se on desio, dobile su poziv iz Doma zdravlja da se on otkazuje. Zatim su im poslali e-mail sa zakačenim dokumentom, poslali su im Odluku o poništavanju konkursa, bez opravdanja. Direktorica Doma zdravlja pozvala se na član 36. statuta ove ustanove koji se odnosi na uopštena ovlaštenja direktora. Po važećem zakonu, konkursi se ne smiju poništavati nakon što su već otvorene koverte.
Tražeći odgovore, obratili smo se Domu zdravlja u Bihaću, gdje su nam rekli da direktorica ne može sa nama razgovarati o ovoj temi, da je osoba iz pravne službe zadužena da konkursne procedure budu po zakonu, te da nazovemo 18. septembra, kada se ta osoba vrati sa bolovanja.

U međuvremenu oštećena strana je prijavila sumnje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Bihać.
Inspekcija je ustanovila sve okolnosti, do toga da je predsjednik konkursne komisije zaista bio odredio datum za usmeni ispit. Nakon toga su našli da je direktorica Doma zdravlja Jasmina dr. Kajtazović poslala podnesak u kojem traži od Vilme Hukić (vjerovatno predsjednice komisije) hitno izjašnjavanje da li je ovaj oglas proveden u skladu sa zakonom, da bi dobila odgovor da je sezona godišnjih odmora, ali su provjerom utvrdili da kandidati nisu bili pravilno ocijenjeni, pa su imali isti broj bodova i zbog toga su pozvani na usmeni dio ispita, piše Oslobođenje.

Inspekcija dalje navodi kako je direktorica poništila ovaj konkurs te navodi da je to u suprotnosti sa članom 16. Uredbe o postupku prijema u radni odnos (Službeni glasnik USK-a) po kojem se javni oglas može poništiti najkasnije do roka podnošenja prijava i to u slučajevima da dođe do statusne promjene poslodavca ili da se uoče bitni nedostaci u samom oglasu, čega nije bilo.
Jučer je bio 18. septembar, do kada smo čekali odgovor iz Doma zdravlja, na što smo ih kraćim mailom i posjetili.

Zatim je direktorica Jasmina dr. Kajtazović odlučila da progovori.
– Ukoliko neko smatra da je oštećen, postoje odgovarajuće institucije putem kojih se takve osobe mogu obratiti. To je moj odgovor po savjetu pravnika, a s moje lične strane mogu vam reći da nema namjere niko da se ošteti ni u zrnu, kazala nam je direktorica.

Što se tiče budućnosti ovog konkursa, zakonodavno-pravne institucije će im reći šta i kako dalje.
Na pitanje da prokomentariše inspekcijski izvještaj direktorica, ponavlja izjavu: “Ako neko smatra da je oštećen, postoje institucije žalbe…”.

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE