Naslovnica Bosna i Hercegovina Kojović: Nakon sastanka jasno je da građanska BiH nema šansu u Neumu

Kojović: Nakon sastanka jasno je da građanska BiH nema šansu u Neumu

57

Kojović je rekao da su došli danas na sastanak jer su smatrali da imaju veliku odgovornost s obzirom da je njihov prijedlog ustavnih promjena otišao najdalje u parlamentarnoj proceduri i prošao komisijsku faz

Nakon sastanka u zgradi Delegacije Evropske unije s izaslanicima SAD-a i EU za pregovore o izbornim reformama Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, Predrag Kojović iz Naše stranke kazao je kako pregovori koji nisu korak naprijed, već nazad ili cementiranje postojećeg stanja.

Istakao je kako je nakon ovog sastanka jasno da “građanska evropska BiH nema šansu u Neumu”. Zbog toga predstavnici Naše stranke neće ići na razgovore u Neum, a ranije su takav potez najavili i iz SDP-a.

Kojović je rekao da su došli danas na sastanak jer su smatrali da imaju veliku odgovornost s obzirom da je njihov prijedlog ustavnih promjena otišao najdalje u parlamentarnoj proceduri i prošao komisijsku fazu.

“Smatrali smo da je važno da na stolu među drugim opcijama bude i opcija građane evropske BiH. Nakon ovog sastanka jasno je da ta opcija nema realnu šansu u Neumu, da se o njoj ne može legitimno i ravnopravno razgovarati”, rekao je Kojović, prenosi N1.

S druge strane, lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je kako će njegova stranka učestvovati u pregovorima.

“Ne smatram mudrim potez prijatelja iz SDP-a, SDP je na bazi izbornog rezultata je lider opozicije. SDP se ovim delegitimira kao lidera, jer lider mora biti na svim značajnim mjestima gdje možemo razmjeniti sve argumente, naročito prema HDZ-u i BiH. Bježanje, sklanjanje ili izbjegavanje nije politički čin odgovornih ljudi“, rekao je on.

On je dodao da novog prijedloga nema, ali i da vjeruje u mogućnost pomaka u Neumu. Ipak, izrazio je skepticizam o tzv. tehničkim izmjenama izbornog zakonodavstva.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, kaže da je prisustvo pregovorima u Neumu njihova dužnost.

“Bojimo se sastanaka iza zatvorenih vrata Čovića i Izetbegovića, oni su nam do sada nanijeli toliko zla i ne bismo da se još jedan važan sastanak dešava na isti način tako da ćemo u Neum doći da iznesemo stavove i čujemo prijedloge međunarodne zajednice. Neke su nam načelno prezentirali, a konačne stavove ćemo zauzeti na sjednicama organa Naroda i pravde“, istakao je Konaković.

Autor: N1

Prethodni članakKoronavirus u regionu: U tri zemlje eksplozivan rast broja zaraženih
Naredni članakBiH dobila domaćinstvo Svjetskog taekwondo prvenstva za kadete