Naslovnica Magazin Komercijalni dronovi u ratu u Ukrajini postaju sve ubojitije oružje

Komercijalni dronovi u ratu u Ukrajini postaju sve ubojitije oružje

10
0

Od početka ruske agresije na Ukrajini, dronovi su oružje koje ima jednu od ključnih uloga, pogotovo kada je ukrajinska vojska u pitanju

Rat u Ukrajini vodi se nesmanjenom žestinom. Ključna bitna trenutno se vodi na istoku, gdje ruske okupacione snage pokušavaju izgurati ukrajinsku vojsku van granica regije Lugansk, oko gradova Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Od početka ruske agresije na Ukrajini, dronovi su oružje koje ima jednu od ključnih uloga, pogotovo kada je ukrajinska vojska u pitanju. Turski “Bayraktar” je postao poznat u kratkom sukobu Azerbejdžana i Armenije, a svjetsku slavu definitivno je stekao u ratu u Ukrajini. Ipak, turski dron nije jeftin, i jasno je da ga ukrajinska vojska nema u izobilju.

Zato Ukrajinci sve češće koriste obične komercijalne dronove, sa improvizovanim eksplozivnim naparavama na njima, kojima je moguće nanijeti gubitke neprijateljskoj živoj sili.

Graphic video of a UAV from Ukraine's 59th Motorized Brigade dropping a munition on Russian troops in a defensive position.https://t.co/agePBKISTh pic.twitter.com/PjZrBTdOFC

— Rob Lee (@RALee85) May 14, 2022

Iz prostog razloga jer komercijalni dronovi ne mogu nostiti teže bombe poput “Bayraktara” ili ruskog ORLAN-10. Sada su ukrajinci patentirali dodatak za komercijalni dron koji nosi ručnu bombu.

Zapravo se radi o mamcu za ribe u koji se stavlja obična F-1/RGD-5 ručna bomba. Evo kako to izgleda.

#Ukraine: UA forces continue further development of ways to deliver munitions from commercial drones – this time they adapted fish bait bombs, placing ordinary F-1/RGD-5 grenades inside.

Note that the UZRGM fuze can be modified to remove the delay, causing an instant explosion. pic.twitter.com/vQokEqKWMg

— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) May 17, 2022

I Rusi koriste komercijalne dronove. Na jednom od snimaka sa pro-ruskog kanala “Rudenko” vidi se ruski komercijalni dron u akciji iznad položaja ukrajinske vojske. Snimak pokazuje trenutak kada dron pušta ručnu bombu koja je ubačena u – plastičnu čašu.

Video of a Russian UAV dropping a grenade (RGD-5?) in a plastic cup on Ukrainian positions. https://t.co/PwRxPudXH5 pic.twitter.com/9vrOkk9mn3

— Rob Lee (@RALee85) May 16, 2022

Prethodni članakĐurić se oprostio od dresa reprezentacije: Vrijeme je da se pokažu mlađi
Naredni članakS 40 godina je u vrhunskoj formi i izgleda kao stroj! Šta jede Zlatan Ibrahimović?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime