Naslovnica Bosna i Hercegovina Komšić: U ovim okolnostima ne smijemo eksperimentisati sa izbornim procesom

Komšić: U ovim okolnostima ne smijemo eksperimentisati sa izbornim procesom

42

Dodao je da svako eksperimentisanje može samo prouzrokovati destabilizaciju i institucija i države

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da Bosna i Hercegovina u novonastaloj geopolitičkoj situaciji, odnosno u konfrontaciji dvaju vrsta vrijednosti, demokratske i autokratske, ne može sebi dopustiti takav luksuz, kao što je eksperimentisanje sa izbornim procesom.

“Upravo izborni proces kao okosnica demokratskog poretka neke države i društva, u bilo kojem slučaju ne smije biti doveden u pitanje, a što se prije svega odnosi na špekulacije o odgađanju izbora. U ovom trenutku konfrontacije dva sistema vrijednosti, neophodno je prije svega osigurati kontinuitet izbornog procesa sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

Dodao je da svako eksperimentisanje može samo prouzrokovati destabilizaciju i institucija i države.

“Bosna i Hercegovina iznad svega zaslužuje stabiliziranje ukupnih društvenih i političkih prilika. Osim toga, u novonastalim globalnim okolnostima koje izazivaju strepnju, kontinutet izbornog procesa i integritet demokratskog poretka su civilizacijska i generacijska odgovornost i minimum našeg doprinosa stabilizaciji prilika u regionu. Samo na taj način ćemo u okviru naših mogućnosti biti na pravoj strani”, rekao je Komšić.

Prethodni članakPoznat novi datum Stingovog koncerta u Sarajevu
Naredni članakSlovenac koji se vakcinisao šest puta umjesto drugih dobio deset mjeseci zatvora