Naslovna BiH Konaković sa ministrima Američko-jadranske povelje

Konaković sa ministrima Američko-jadranske povelje

Od admin
A+A-
Resetiraj

Konaković se u obraćanju osvrnuo na sigurnosne okolnosti sa kojima se svijet trenutno suočava sa uvjerenjem da je današnji susret istovremeno i potvrda volje i spremnosti regije zapadnog Balkana da intenzivira daljnju saradnju, reafirmira partnerstvo u duhu poštovanja dobrosusjedskih odnosa i zajedničkih interesa.

Svoj stav i nadu o svjetlijoj budućnosti EU i zapadnog Balkana ministar je ilustrovao citatom Nelsona Mandele „Uvijek se čini nemogućim, dok se ne učini“.

Objasnio je to podsjećajući da je regija zapadnog Balkana u posljednja dva desetljeća postigla značajan napredak iako je imala vrlo mračnu poslijeratnu stvarnost i tada se činilo nemogućim dovesti u savez zemlje zapadnog Balkana.

– Sada su Albanija, Hrvatska, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija članice NATO-a, Hrvatska je članica i NATO saveza i EU. Bosna i Hercegovina je zemlja kandidat za članstvo u EU i na tom putu napreduje, a saradnja BiH sa NATO savezom također umnogome doprinosi stvaranju naprednijeg i mirnog okruženja u regionu – kazao je Konaković.

Podsjetio je da se situacija posebno u BiH činila nemogućom ali nedavno usvojeni reformski zakoni nedvojbeno čine potrebne korake koji BiH približavaju EU.

– Trenutno je ključno da EU partneri prepoznaju i priznaju tu činjenicu, uvide naš napredak i da budući izvještaji Europske komisije pokrenu BiH prema paketu proširenja. Potrebno nam je razumijevanja i međusobno pomaganje u zajedničkim ali i pojedinačnim ciljevima koji vode u EU porodicu – kazao je.

Smatra da je ruska invazija na Ukrajinu podstakla EU da shvati stratešku važnost regije zapadnog Balkana te da je zapadni Balkan potvrdio punu i nedvosmislenu predanost perspektivi članstva u EU i poziva na ubrzanje pristupnih procesa.

– Ovo je savršen zamah i trenutak koji čelnici EU trebaju iskoristiti za integraciju regije. Zapadni Balkan intenzivira strateški dijalog sa institucijama EU i kako je nedavno na samitu Brdo-Brijuni rečeno da se EU i zapadni Balkan trebaju što prije pripremiti za proširenje, najkasnije do 2030. godine, možemo učiniti ono što se činilo nemogućim i to zajedničkim radom na dostizanju europskih standarda, dobrim upravljanjem, funkcionalnom trgovinom, gradeći stabilnost i sigurnost. Bilateralna i multilateralna saradnja moraju biti kontinuirani – kazao je.

Na kraju je šef bh. diplomatije izrazio nadu i optimizam da će naporan rad i transformacija zabilježiti rezultate koji će BiH i regiju zapadnog Balkana dovesti do konačnog cilja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba)

Slični članci

O nama

Buzimpress.ba je pouzdan i informiran online portal posvećen pružanju najsvježijih lokalnih i regionalnih vijesti iz Bužima i okoline, prateći najvažnije događaje i teme koje oblikuju život zajednice. Sadrži bogat spektar članaka, intervjua i reportaža kako bi svojim čitateljima omogućio sveobuhvatan uvid u vijesti iz Krajine.

@2023 – Sva prava zadržana. Designed and Developed by HAJ CODE