Naslovnica Bosna i Hercegovina Košarac o slučaju Trgovska gora: Insistiramo da Hrvatska odustane od gradnje

Košarac o slučaju Trgovska gora: Insistiramo da Hrvatska odustane od gradnje

68

Prema njegovim riječima, prethodni saziv Vijeća ministara i institucije BiH apsolutno ništa nisu uradile po tom pitanju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da institucije BiH insistiraju od Hrvatske da odustane od lokaliteta Trgovska gora za odlaganje nuklearnog otpada i da im je primarno pitanje zdravlje ljudi u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje gravitiraju tom području.

On kaže da je u razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem potencirano da Hrvatska odustane od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori i da se od toga neće odustati.

Košarac je istakao za Srnu da Vijeće ministara redovno razmatra informacije u vezi sa Trgovskom gorom, te dodao da je ekspertski tim dobio zaduženje od Koordinacionog tijela da pripremi budžet.

– Siguran sam da će institucije BiH, ali i RS i FBiH obezbijediti ta sredstva – naglasio je Košarac i dodao da Koordinaciono tijelo nije zadovoljno radom predsjedavajućeg pravnog tima Željka Boguta.

Košarac je rekao da je o tome izvijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, te izrazio uvjerenje da će u narednom periodu to pitanje biti riješeno, a što ne umanjuje obavezu ovog tima da svoj posao obavlja u skladu sa odlukom Vijeća ministara.

– Odbacujemo sve vrste spekulacija da zastupamo hrvatski interes koje podmeću određeni imaginarni politički faktori u RS, s obzirom na činjenicu da su imali priliku da bilo šta urade po tom pitanju, ali su bili pasivni – rekao je Košarac, a povodom današnje izjave člana Izvršnog odbora SDS-a Mladena Šumara da institucije BiH ne djeluju kako bi se zaustavila gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovoj gori.

On je ponovio da je ovaj lokalitet potpuno neprihvatljiv za izgradnju takvog odlagališta.

Prema njegovim riječima, politika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i odluka Predsjedništva BiH, koje potenciraju da se pitanje odlagališta nuklernog otpada riješi na odgovorajući način su obavezujuće.

Košarac je podsjetio da je pri preuzimanju mandata u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara zatekao samo jedan dokument o lokaciji Trgovska gora.

Tvrdi, prethodni saziv Vijeća ministara i institucije BiH apsolutno ništa nisu uradile po tom pitanju.

– Tražili smo da se formira koordinaciono tijelo i ekspertski pravni tim, jer je veoma značajno da BiH nastupa institucionalno, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima i ugovorima i da na temelju naučno-istraživačkog rada u zemlji dođemo do validnih i kredibilnih činjenica i podataka – istakao je Košarac.

On je podsjetio da je Vijeće ministara imenovalo Koordinaciono tijelo, te ekspertski i pravni tim, kao i da je razmatrao sve aktivnosti koje se odnose na postupanje nadležnih institucija, među kojima je i Ministarstvo inostranih poslova u Vijeću ministara koje je zaduženo da pomogne ekspertima iz BiH da dođu na taj lokalitet.

Prethodni članakOdgođena utakmica Eurolige Fenerbahče – Real Madrid
Naredni članakFilm “Tabija” Igora Drljače počinje prikazivanje u bh. kinima od 23. decembra