Naslovnica Bosna i Hercegovina Kosovo zabranilo rudarenje kriptovaluta zbog nestašice struje

Kosovo zabranilo rudarenje kriptovaluta zbog nestašice struje

89

Kosovo je u decembru proglasilo vanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata te uvede dodatne redukcije i oštrije mjere

Kosovnska vlada u utorak je zabranila rudarenje kriptovaluta kako bi smanjila potrošnju električne energije u vrijeme dok se zemlja suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjem desetljeću, prenosi Hina.

Policija će zaustaviti rudarenje “u saradnji s drugim relevantnim ustanovama koje će identificirati lokacije na kojima se proizvode kriptovalute”, priopćila je ministrica ekonomije i energetike Artane Rizvanolli.

Zbog jeftine struje proteklih godina brojni su mladi na Kosovu postali rudari kriptovaluta.

Kosovo je prošloga mjeseca imalo redukcije struje dvaput dnevno po dva sata zbog otežanog rada termoelektrane na ugljen i visokih uvoznih cijena električne energije.

Evropske cijene plina porasle su u utorak za više od 30 posto nakon što je smanjena opskrba plinom iz Rusije, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do energetske krize u zimskim mjesecima.

Kosovo je u decembru proglasilo vanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata te uvede dodatne redukcije i oštrije mjere.

Jedan rudar anonimno je Reutersu rekao kako mjesečno struju plaća 170 eura, a od rudarenja kriptovaluta zaradi 2400 eura.

Rudarenje kriptovaluta raste i na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima koji odbijaju plaćati struju.

Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije.

Oko 90 posto domaće proizvodnje otpada na lignit, mekani smeđi ugljen čije sagorijevanje uzrokuje velika zagađenja.

Kosovo s 12 do 14 milijardi tona, prema službenim podacima, ima pete najveće rezerve lignita.

Prethodni članakBiH na startu Eura protiv Španije 22. januara
Naredni članakBh. košarkašice u prvom kolu kvalifikacija protiv Bjelorusije