Naslovnica Bosna i Hercegovina Kristersson: Sve je vjerovatnije da će Finska ući u NATO prije Švedske

Kristersson: Sve je vjerovatnije da će Finska ući u NATO prije Švedske

1

Kristersson je, tokom konferencije za novinare u Stockholmu, izjavio da je od samita NATO-a u Madridu u junu prošle godine bilo jasno da je put Finske ka članstvu bio lakši od švedskog i kako je sada sve vjerovatnije da će Finska prva ući u NATO

Švedski premijer Ulf Kristersson priznao je kako je sve vjerovatnije da će susjedna Finska pristupiti NATO-u prije Švedske, zbog protivljenja Turske kandidaturi te zemlje.

Kristersson je, tokom konferencije za novinare u Stockholmu, izjavio da je od samita NATO-a u Madridu u junu prošle godine bilo jasno da je put Finske ka članstvu bio lakši od švedskog i kako je sada sve vjerovatnije da će Finska prva ući u NATO.

Turska optužuje obje zemlje, posebno Švedsku, da su previše blage prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije ili egzistencijalna prijetnja Turskoj, među kojima i kurdske grupe. Prošlog je mjeseca turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da Ankara ima manje problema s pridruživanjem Finske.

Otkako su u maju prošle godine objavile svoju namjeru da se pridruže zapadnom vojnom savezu, Finska i Švedska su stalno isticale da će istovremeno postati članice alijanse, prenosi AP.

Prethodni članakRijedak fenomen snimljen pod vodom: Prelijep je, ali i smrtonosan