Naslovnica Magazin Kuduzović: PAPA test je “zlatni standard” otkrivanja raka grlića maternice

Kuduzović: PAPA test je “zlatni standard” otkrivanja raka grlića maternice

55

Svake godine, dodala je, raste broj žena u tom kantonu koje se podvrgavaju redovnim preventivnim pregledima i PAPA testovima

Dijeljenjem propagandnog materijala te izložbom plakata u Zenici, počelo je obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice, koja se obilježava od 17. do 21. janaura, a koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na značaj redovnih ginekoloških pregleda i PAPA testova – napomenula je dr. Elma Kuduzović iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Kampanja s ciljem motiviranja za obavljanje preventivnih pregleda, podvukla je, važna je i stoga jer se radi o karcinomu koji je “100 posto izlječiv, ako se radi u ranom stadiju”.

-Na podrušju našeg, Zeničko-dobojskog kantona, imamo program besplatnog PAPA testa za sve žene od 20 do 65 godina starosti, tako da apelujemo da iskoriste tu priliku, pobijede stid ili nedostatak vremena. Da odvoje vrijeme za sebe i urade PAPA test te, na taj način, spriječe ovu malign bolest- istakla je Kuduzović.

Svake godine, dodala je, raste broj žena u tom kantonu koje se podvrgavaju redovnim preventivnim pregledima i PAPA testovima.

-Prošle smo godine imali oko 15.000 urađenih PAPA testova, u 12 domova zdravlja u ZDK-u. Najčešće su to mlađe žene, koje se odazivaju na ginekološke preglede, sa uzimanjem PAPA testa.

Još nam je poražavajuća statistika koja kaže da u Bosni i Hercegovini svakog dana jedna žena oboli od carcinoma grlića maternice – kazala je Kuduzović.

Nažalost, istakla je, još ima žena koje nakon poroda ne odlaze na ginekološke preglede sa PAPA testom, mada je to “zlatni standard” u borbi i blagovremenom otkrivanju ove maligne bolesti, zajedno sa vakcinacijom protiv HPV virusa, za koji se “zna da je glavni uzročnik karcinoma grlića maternice”.

-Međutim, na području BiH, još ne postoji proces vakcinacije tom vakcinom – napomenula je Kuduzović.

Najavila je pokretanje inicijative za uvođenjem vakcinacije protiv HPV virusa, ali je istakla kako imaju problem te se bore “sa obaveznom vakcinacijom djece”.

-Vakcinacija, otprilike, ide do 12. godine starosti, odnosno prije stupanja u prve seksualne odnose. Tada se prima u dvije doze. Ukoliko se vakcina primi u kasnijoj dobi, pričamo o starosti od oko 18 godina, tada se prima u tri doze- istakla je Kuduzović.

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK već nekoliko godina plaća PAPA testove za žene iz tog kantona.

Prethodni članakNemaju golmana za historijsku utakmicu, branit će im igrač?
Naredni članakBiden upozorio da će svaki upad ruskih trupa u Ukrajinu biti smatran invazijom