Naslovnica Svijet Kuleba: Spremnost Rusije na sastanak bez preduslova već je pobjeda Ukrajine

Kuleba: Spremnost Rusije na sastanak bez preduslova već je pobjeda Ukrajine

69

Ukrajinski ministar Kuleba je izjavio da Rusija nije bila zainteresovana za razgovore kada je krenula u napad, a sada to želi učiniti, nakon što je počela da trpi velike gubitke

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da su ih, nakon što je ruska vojska pretrpjela uzastopne poraze, s ruske strane obavijestili da mogu pregovarati bez preduslova, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuleba je izjavio da Rusija nije bila zainteresovana za razgovore kada je krenula u napad, a sada to želi učiniti, nakon što je počela da trpi velike gubitke.

“Nakon što je ruska vojska pretrpjela uzastopne poraze, obavijestili su nas da mogu razgovarati bez preduslova. Ovo je već pobjeda Ukrajine”, poručio je Kuleba.

Napominjući da su bjeloruske snage vrlo blizu odluke da napadnu Ukrajinu, Kuleba je naveo da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da zaštiti sjevernu granicu svoje zemlje.

Kazavši da sastanak neće biti u gradu Gomelj, na lokaciji u vojnoj bazi koju želi ruska strana, već na granici sa Bjelorusijom, Kuleba je rekao da će razgovarati o okončanju okupacije.

“Sastat ćemo se da saslušamo šta Rusija ima da kaže. Razgovarat ćemo o okončanju okupacije”, pojasnio je.

Napominjući da bi pozdravili mirovnu odluku kao rezultat pregovora, Kuleba je istakao da se neće predati i da neće odustati od svoje zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ranije danas Ministarstvu odbrane Rusije da “snage za odvraćanje stavi u status posebnog borbenog stanja”.

Kuleba je mišljenja da Rusi na ovaj način vrše pritisak na njihovu delegaciju.

“Ako nas pogodite nuklearnim bombama, to će biti katastrofa za svijet, ali nas ne možete pobijediti”, poručio je Kuleba.

Prethodni članakOvo su 4 važna simptoma srčanog udara koje ne treba ignorisati
Naredni članakStigao odgovor iz Evropske unije na apel Zelenskog da prime Ukrajinu