Naslovnica Svijet Kurti: RS je svojevrsni ruski Kalinjingrad u regionu i prijetnja stabilnosti

Kurti: RS je svojevrsni ruski Kalinjingrad u regionu i prijetnja stabilnosti

54

Za CNN je ranije kazao da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je RS postala svojevrsni ruski Kalinjingrad u regionu, te da je prijetnja stabilnosti za Zapadni Balkan.

Naime, premijer je istakao da je od SAD zatražio da pomognu Kosovu da uđe u NATO.

– Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU. Tražili smo od SAD-a da nam pomognu u pogledu članstva u NATO-u. Dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske – rekao je on.

Dodao je da Kosovo povećavalo budžet za odbranu za 52 posto i te da vidi SAD kao neizbježnog saveznika u jačanju i zaštiti kosovske sigurnosti te u koracima prema članstvu u NATO.

– Vjerujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti – rekao je Kurti.

Podsjećamo, za CNN je ranije kazao da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu.

– Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski blickrig u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) – Srbije ili RS – rekao je Kurti.

Kurti je kazao da je Rusija zainteresirana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije, dodavši da je RS postala svojevrsni Kalinjingrad u našem regionu, prenosi Kosovo online.

Podsjećanja radi, Kalinjingradska oblast je ruska eksklava koja graniči s Litvanijom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu.

Proširenje EU 2004. godine kada su Poljska i Litvanija postale članice je značilo kako ova oblast pod ruskog kontrolom od tog trenutka ima kopnene granice samo s EU.

Prethodni članakRasim Ljajić teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, vozač poginuo
Naredni članakSmijenjen pakistanski premijer Imran Khan